Blogolj!

A szovjet megszállás vége

Cabe
2016.06.18.
1991 június 19.-én, a záhony-csapi hídnál, Viktor Silov szovjet altábornagy átlépte a magyar határt. Ez nem lenne valami nagy újság, ha nem ő lett volna az utolsó, Magyarországon állomásozó szovjet katona. Vele ért véget hazánk megszállása.

László Gyula emlékezete - és a kettős honfoglalás

Cabe
2016.06.16.
Sajnos utolsó – erdélyi -, előadókörútja során, 1998. június 17.-én Nagyváradon hunyt el László Gyula. Történész, régész, antropológus, művész. Még felsorolni is elég, hogy miben jeleskedett. De – úgy hiszem -, rá mindig munkássága tán leglényegesebb eredménye, a kettős – vagy többes – honfoglalás elmélete miatt fogunk emlékezni.

A munka öl, butít, és...

Cabe
2016.06.09.
Ifjonc koromban, mikor először felmerült a pályaválasztás, mint olyan, apám firtatására - mi is szeretnék lenni? -, azonnal rávágtam:
A király lustája!

Egy elfelejtett évforduló – magyar az űrben

Cabe
2016.06.01.
Azóta már lefolyt egy-két csepp víz a Dunán, Az Interkozmosz űrprogram véget ért, ahogy a Szovjetunió is befejezte működését. Nincs már Magyar Népköztársaság sem, amelynek Farkas Bertalan a hőse lett. Országok, politikai rendszerek jönnek-mennek, de a hősök maradnak.

„Nekem ne lenne hazám?”

Cabe
2016.05.25.
Ha már van zászlónk, egy hely is kell hozzá, ahová kitűzhetjük. És van ilyen hely. Tudod, cimbora, egy négyszögöl föld nem valami sok… Nekem még ennyi sincs. De mégis van egy hely a világban, ami az enyém. Úgy hívják: a Hazám.

A fájdalom nem jó!

Cabe
2016.05.19.
Minden kutya szeret focizni. Már, ha nem ő a labda… Találtak egy kiskutyát, aki – vélhetőleg – már két napja feküdt a szabadban, a hidegben, összetörten, miután néhány tréfás kedvű nebuló játszott kicsit vele. Azt a bizonyos érdekes, de nem túl lélekemelő sportot, amelyben egy élő állat a labda.

Miért nem vagyok európai?

Cabe
2016.02.21.
Talán mert nekem jobban tetszik egy régi zászló. Amire még nagyságos, vezérlő fejedelmünk, II. Rákóczi Ferenc azt íratta: „Cum Deo pro Patria et libertate”. Istennel, a hazáért és a szabadságért.

Hamis hírek hálójában

Cabe
2016.02.02.
Szándékos átverés? Téves (félre)tájékoztatás? Egyszerű elírás és a következményei? Megvezetjük, mert úgyse jön rá? Sajtóhiba, vagy hibás sajtó? Bocs, de mi is bedőltünk? Vagy most mi van?

Ezek a fiatalok!

Cabe
2016.01.12.
Emlékszem, mennyit emlegették annak idején a generációs ellentéteket! És meg is akarták oldani a problémát. A felnőttek. Mi nem annyira, mert biztosak voltunk benne, hogy ez a probléma nem is létezik. Csak egyszerűen fafejek az idősebbek. Akik előbb-utóbb úgyis kihalnak, mint a dinoszauruszok s jő helyükbe a mi győztes és bölcs nemzedékünk.

A piás is belebrekeg

Cabe
2016.01.05.
Hallgattassék meg a másik fél is, még ha pokolra jut is érte! Hallassa szavát a 800.000 alkoholista egyike is! Mert inni jó, de akadnak, akik jobb, ha nem vesznek részt ebben az össznépi sportban.
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?