3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Világ átvertjei, találkozzatok!

Cabe
2017.08.12.
A II. Világifjúsági Találkozót, közkeletű rövidítéssel VIT-et 1949. augusztus 14. és 28. között rendezték meg Budapesten. Mottója – már, hogy ne lett volna egy ilyen tisztán propaganda célzatú rendezvénynek valamiféle „üzenete” – ez volt: „Fiatalok egyesüljetek, előre a hosszan tartó békéért, demokráciáért, nemzeti függetlenségért és a népek jobb jövőéért“.

Volt egyszer egy csata...

Az Augsburg melletti Lech-mezőn, 955. augusztus 10-én a magyarok az vereséget szenvedtek a német seregtől. Az elveszített csatát előszeretettel emlegetik „katasztrofális” vereségként. Döntő érvként hivatkoznak rá: véget ért nomád dicsőség kora.

A hatalom hamvas hülyesége

Egy kép 1945-ből, úgyis, mint az emberi hülyeség non plus ultrája. Az elme diadala, mikor úgy megy el a szomszédba, hogy vissza se köszön. Budapest, XI. kerület, Szent Gellért tér. Szemben a háborúban rommá lőtt Gellért szálló, jobbra, a Gellérthegy aljában a Sziklakápolna.

A kaliforniai borok magyar atyja

San Diego megye első seriffje, aki ráérő idejében megteremtette a kaliforniai borkultúrát, egyesek szerint Pesten született, mások szerint a Bács megyei Futakon, de az biztos, hogy 1812. augusztus 30-án. Haraszthy Ágostonnak hívták.

Merénylet Szarajevóban

Cabe
2017.06.27.
1914. június 28-án Gavrilo Princip megvalósította minden terrorista álmát. Sikerült egy merénylettel - mindössze két pisztolylövést leadva - akkora zűrt kevernie, hogy világháború lett az ügyből.

A Cassandra-levél

Cabe
2017.05.22.
1867. május 22-én kelt Kossuth Lajos – a kiegyezés ellen tiltakozó - híres nyílt levele, a Deák Ferencnek szánt, ún. Cassandra-levél. A turini remete szerint végzetes következményei lehetnek, ha Magyarország sorsát - a már akkor rogyadozó -Ausztriához kötik.

Magyarság és nemzeti önérzet

Cabe
2017.05.07.
Most nem kelendő semmi téren a fönséges, a nagyszerű, az emelkedett, az eszményi. A szépnek, a jónak világító lámpája jó egy pár vonallal lejjebb van csavarva. Nem kell az erős fény: a sikkasztok, kapaszkodók, szélhámosoknak kedvezőbb a homály.

A Kádár-rendszer és az ő tévéje

Cabe
2017.04.30.
1957 tavaszán úgy kellett a Kádár-rezsimnek valami sikerélmény, akár egy falat kenyér. Éppen túl voltak a márciusi MUK frászon – „Márciusban újrakezdjük” – hirdették röplapok, a titokban felpingált feliratok a házfalakon. Aztán jött május elseje...

A KISZ utolsó napja

Cabe
2017.04.21.
Közel harminc éve, 1989. április 22-én KISZ – az ifjabbak kedvéért: Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség – meglépte a legjobbat, amit csak sikerült a fennállása alatt: megszűnt.

A muhi csata

Cabe
2017.04.12.
„Ebben az évben Magyarországot, mely háromszázötven éven át fennállott, a tatárok hada elpusztította” – írták a niederaltaichi monostor évkönyvébe 1241-ben. Tévedtek.

Ezeket a cikkeket olvastad már?