Blogolj!

A legnagyobb hajókatasztrófa

Nomen est omen – a név előjel, legalábbis a rége rómaiak szerint. A Wilhelm Gustloff német személyszállító Harmadik Birodalombéli névadóiról feltehetően sok mindent el lehet mondani, de túl babonásak nem lehettek.

A cattarói matrózlázadás

Cabe
2017.01.28.
1918. február 1-én több, a Monarchia cattarói hadikikötőjében állomásozó hadihajóján a fellázadt, elégedetlen matrózok, kezükben fegyverrel vették át parancsnokságot.

A Legbátrabb Város példát mutat

Cabe
2017.01.27.
1919. január 29-én pocsék napja volt a csehszlovák megszállóknak. A Legbátrabb Város, Balassagyarmat polgárai fegyvert ragadtak, hogy megvitassanak pár vitás kérdést a betolakodókkal.

Cseberből vederbe – karlócai béke

Cabe
2017.01.26.
1699. január 26-án egy szép, haladó elgondolást alapoztak meg, mely később hagyománnyá is vált: Rólunk döntöttek, de nélkülünk. A Habsburg birodalom békét kötött a törökökkel.

A Major testvérek – egy 20. századi rémdráma

Ha már színész, legyen dráma. Igazi vérgőzös rémdráma. Melyet a valóság ír és a főszereplője Major Tamás, a színész, meg a bátyja, Major Ákos.

A királyválasztástól a koronázásig

Cabe
2017.01.24.
Szép és kellemes dolog, ha valakit királlyá választanak, de ha eközben épp egy idegen ország kormányzójának „vendégszeretetét” élvezi, nincs is annyi egyszerű dolga. Hunyadi Mátyás pont ebbe a helyzetbe került.

Hunyadi Mátyást királlyá választják

Cabe
2017.01.23.
1458 januárja… Kőkemény tél, olyan hideg, hogy még a Duna is befagyott. És fenn Budán, a várban üléseznek a nagyurak. Királyt választanának… Hej, ha élne a nagy Hunyadi János… Vagy legalább a fia, László…

Kempelen, aki több volt, mint varázsló. Tudós

Cabe
2017.01.22.
Kevés emberrel bánt el úgy az utókor, mint a jó öreg Kempelen Farkassal. Mindenki csak egy játékra gondola neve hallatán: a sakkautomatára, ami ráadásul nem is volt automata, hiszen egy embert rejtettek a belsejébe.

Két nemzet ápolja emlékét

Cabe
2017.01.21.
Asbóth Sándor édesanyja nem engedte, hogy bátyja, Lajos után, még egy fia katonai pályára lépjen. Mérnöknek tanult, hogy a szabadságharc alezredese, majd az Egyesült Államok címzetes vezérőrnagya legyen.

A csejtei rémtörténet

Cabe
2017.01.19.
Nagy nap volt az egy ifjú leányzó életében… 1575. május 8. Az alig 15 esztendős Báthory Erzsébet ment feleségül Nádasdy Ferenchez. A húsz esztendős fiatalember gazdag, jó családból való, tanult és máris vitézként kezdik emlegetni…

Ezeket a cikkeket olvastad már?