3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.
Blogolj!

Merénylet Szarajevóban

Cabe

1914. június 28-án Gavrilo Princip megvalósította minden terrorista álmát. Sikerült egy merénylettel - mindössze két pisztolylövést leadva - akkora zűrt kevernie, hogy világháború lett az ügyből.

De vegyük sorra az eseményeket.

Ferenc József már 1913-ban megparancsolta Ferenc Ferdinánd trónörökösnek, hogy látogasson el a következő év júniusában, Boszniában rendezendő hadgyakorlatra. Az öreg császárnak meg nem nagyon lehetett ellent mondani… Különösen Ferenc Ferdinándnak nem, aki már amúgy is Ferenc Jóska „bögyében volt”, Chotek Zsófiával kötött – az udvar szempontjai szerint – rangon alulinak minősülő házassága miatt.

A trónörököst ugyan többen is megpróbálták lebeszélni az útról, veszélyessége miatt, de nem hallgatott a tanácsadókra. A főudvarmester még az előző nap – június 27-e – estéjén is igyekezett rávenni a főherceget a látogatás lemondására, de nem járt sikerrel.

Pedig minden olyan remekül indult! A vasúti szerelvényen, melyen a főhercegi pár utazott, több meghibásodás is észleltek. Ahogy megérkeztek a boszniai fővárosba, a pályaudvaron bomba robbant, tizenegy embernek okozva sérülést.

A mai felfogás szerint már ekkor kimenekítették volna célszemélyeket, a főhercegi párt a helyszínről. Vagy legalábbis annyira megszigorítják a védelmet, hogy még egy eltévedt pillangó se juthasson az illusztris  személyek közelébe. De mintha az akkori biztonsági emberek elfelejtették volna a szakmájukat…

28-án reggel kilenckor a trónörökös, feleségével – a hotelben rögtönzött kápolnában celebrált mise meghallgatása után – utolsó útjára indult. A merénylők már várták őket…

A főhercegi párra várakozó tömegben, az egyik merénylő egy rendőrtől (!) kérdezte meg, hogy melyik a főhercegi pár kocsija. Talán meg is köszönte az információt… Aztán biztos, ami biztos egy kézigránátot dobott „üdvözlésként” a kocsi felé. Azt, hogy ő célzott-e rosszul, vagy sofőr manőverezett ügyesen, már nehéz kideríteni, annyi biztos, hogy a gránát felrobban ugyan, de csak néhány repesz érte Ferenc Ferdinándék kocsiját. A „célpontok” nem sérültek meg. Egy másik autó utasai és a tömegből néhányan viszont igen…

Ez ismét egy olyan pont volt a szomorú események sorában, mikor bármelyik ép elmével gondolkodó felelősnek a napi program megszakítása és a menekülés mellett kellett volna döntenie. Nem fogják kitalálni, mi történt. Folytatták tovább.

A bombahajigáló Nedeljko Čabrinovićot menekülés közben elfogták és annak bizonyítékaként, hogy nem csak a főhercegi pár őrzésére kirendeltek nem voltak csúcsformában, de a merénylők sem, a bevett méregkapszulától csak hányt egyet. Mintha egy tragikomikus burleszket nézne az ember…

A helyzet képtelenségét csak fokozta, hogy a polgármester – aki természetesen semmiről nem tudott – jól begyakorolt köszöntőbeszédével fogadta az érkezőket. Kissé meglepődhetett, mikor Ferenc Ferdinánd félbeszakította:

„Polgármester úr! Idejövünk az ön városába látogatóba, s az embert bombával dobják meg! Ez megdöbbentő!”

A protokolláris események után megvitatták, hogy folytassák-e az utat, vagy a főherceg maradjon-e a városházán.

„Gondolod, hogy Szarajevó tele van merénylőkkel?” – érvelt Potiorek kormányzó, aki aznapra valószínűleg szintén kölcsön adta valakinek a józan eszét. A trónörökös kérésére a kórház felé indult a menet, ahová a bombamerényletben megsérült szárnysegédjét szállították.

Valaki mégiscsak gondolkodhatott a társaságból, mert az előre eltervezett útvonalat megváltoztatták. Azonban erről a helyi rendőrfőnök csak a legilletékesebbeket mulasztotta el értesíteni: a sofőröket.

Amikor Potiorek kormányzó rászólt a főhercegi kocsi sofőrjére, hogy elkeveredett, az kapkodva fékezett. A járdán álló tömegből pedig kivált Gavrilo Princip. Nem kellett mesterlövésznek lennie, alig pár lépés távolságból, zavartalanul tüzelhetett. Nem vétette el.

A főhercegné a férje ölébe dőlt.  Egyes források szerint már a helyszínen meghalt.

- „Es ist nichts!” (Semmiség) – hajtogatta Ferenc Ferdinánd, de tíz perc sem kellett s ő is elvérzett.

Mint ahogy elvérzett még jó pár millió ember a Nagy háború frontjain. Így már nem is olyan nevetségesek az elkövetett baklövések…

Kép:A főherceg és felesége Chotek Zsófia nem sokkal a merénylet előtt 1914. június 28-án, Szarajevóban (Wikipédia)

Forrás: Wikipédia; Rubicon.hu; Mnl.gov.hu; 

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/39734/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Tán történelem
 

A tömeggyilkos nemzeti hős2016.09.14. 10:45

Az Árpád-vonal legendája2016.12.15. 06:55

Az eltitkolt háború2016.09.11. 18:30

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?