Az utolsó áldozat

Cabe

Április 4-e egy érdekes dátum. Valami történt akkor? Nem, semmi különös. A szocializmus évtizedei alatt e napon ünnepeltük Magyarország felszabadulását.  1990 után meg, már lehetett akár a megszállás napjaként is emlegetni.

A korszakkal foglalkozó történettudósok zöme számára nem vitás, hogy a szovjetek 1944–1945-ben megszállták Magyarországot, még akkor is, ha ezzel véget ért a közvetlen háborús szenvedések időszaka, s a politikai meggyőződésük és/vagy származásuk miatt bármilyen módon hátrányt szenvedett honfitársaink fel is lélegezhettek.

(Illésfalvi Péter történész)

A korabeli szovjet katonai dokumentumokban - Magyarországra vonatkozóan  -sehol sem szerepel a „felszabadítás” szó, nem úgy, mint például Lengyelország vagy Csehszlovákia esetében.

...úgy látszik, nem akarják tudomásul venni, hogy Magyarország fasiszta ország, amelyet meg kell büntetni. A diadalmas szovjet hadseregnek nincs szüksége segítségre, egyedül is el tudja érni a célját. Le fogja verni az ellenséget.

- magyarázta Károlyi Mihály volt miniszterelnöknek a londoni szovjet katonai attasé, mikor az felkereste egy szovjeteket támogató magyar fegyveres erő felállításának tervével.

És az attasé nem lódított…

Nem úgy, mint azok, akik 1945 áprilisában Sztálinnak jelentettek.

Az eredeti tervek szerint – és a szovjet tervutasításos rendszerben tanácsos volt betartani a terveket, főleg, ha már a generalisszimusz is rábólintott – Magyarországot 1945. április 4-ig kellett elfoglalni, birtokba venni, megszállni. Ezért 1945. április 4-ig megszállták, avagy - későbbi terminológia szerint - felszabadították Magyarországot. Legalábbis papíron. Merőben egészségügyi okokból – senkinek sem akaródzott vállalni a késésért a felelősséget - így szóltak a Moszkvába küldött jelentések. Hogy ezek mennyire fedték a valóságot, arra jó példa a peresznyei illetőségű Orbán Gyula elbeszélése:

Pinkamindszenten lakott az édesapám, a családi házban. 22 éves volt, amikor 1945. április 12-én elvesztette 17 éves húgát. Az életvidám, sokat nevető Annus azon a késő délutánon a kútnál állt, vizet húzott fel, virágokat akart öntözni. Apám a házba felvezető lépcsőn ült, beszélgettek, amikor egyszer csak a mellettük levő ház hátsó részébe gránát csapódott be. Aznap az első. Egy szilánk átröpült, átment a kút fa káváján, majd Annus egyik lábát térd alatt elvágta, végül a ház falába csapódott. Rettenetes fájdalmai voltak, jajgatott. Csak 2-3 centi bőr tartotta össze a lábát. Gyorsan bevitték a házba, bekötözték. Ló már nem volt, a szemközt lakó sógor teheneket fogott be a szekérbe, azzal - persze nagyon lassan - tudták beszállítani Annust Körmendre, a kórházba. Még élt, de másnap reggel már holtan vitték haza. Átöltöztetésekor vették észre, a hátában is voltak apró szilánkok. Elvérzett-e, vagy a tüdejét is érte sérülés? A temetőben mindenszentekkor koszorúzzuk a sírját minden évben.

Talán Orbán Anna volt a második világháború utolsó áldozata Magyarországon.

Egy korszak véget ért.

Magyarország az egyik diktatúra vasmarkából átkerült egy másikéba.

Véget ért egy háború, melynek mintegy félmillió polgári és katonai áldozata volt, a több százezer magyar zsidón kívül. Véget ért egy háború, melyben szinte teljesen elpusztult az ország infrastruktúrája, a nemzeti vagyon döntő részét meg elhordták a németek és az oroszok. Az országhoz visszacsatolt területek ismét elvesztek. (A "második Trianon" hivatalosan 1947. február 10-én a párizsi béke aláírásával lépett életbe.) A magyar polgári lakosságra súlyos megtorlások vártak a szomszédos országokban. Szlovákiában állampolgárságtól való megfosztás, kitelepítés, munkatábor, Kárpátalján deportálás, munkatábor. A Vajdaságban még vérengzések is voltak. És ki tudja a számát az itthonról „málenkij robotra” elhurcoltaknak, a kitelepítetteknek.

De a háború véget ért.

Neki lehetett fogni az újjáépítésnek…

Forrás: Wikipédia; Némethy Mária - Az utolsó halott; Vaol.hu;

Kép: Budapest, I. kerület, Vár, a Királyi Palota, Turul szobor a Sikló végállomásától nézve. Fortepan 05814

 

 

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/36792/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Tán történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?