Merénylet Ferenc József ellen

Cabe

„Apostoli királyunk legszentebb személye ellen épp az imént követtek el aljas merényletet. Őfelségét délután fél 1-kor, a Kärtnerthor közelében fekvő bástyánál tett sétája során alattomos módon hátulról támadta meg egy bizonyos személy, és egy konyhakéssel megsebesítette tarkóján.” – jelent meg a Wiener Zeitung különkiadásában 1853. február 18-án.

Ez volt az első merénylet Ferenc József ellen – később még hat követte, de a császár valamennyit megúszta -, és talán a legsúlyosabb is. Egy ideig az a veszély fenyegetett, hogy a császár a sebesülése miatt elveszíti a szeme világát.

A merénylő - akit a lapban még csak „egy bizonyos személy”-ként emlegetnek – Libényi János csákvári illetőségű szabólegény volt. Még a helyszínen elfogták. Kihallgatásán elmondta, hogy Aradon dolgozott 1849 szomorú őszén, tanúja volt a sorozatos kivégzéseknek. Akkor fogadta meg, hogy elégtételt vesz a királyon, bosszút áll, mert őt tartotta felelősnek az aradi tizenhármak és a forradalom többi mártírjának haláláért.

Ezzel a véleményével persze nem állt egyedül, 1853-ban – ha mérték volna akkoriban az ilyesmit – az ifjú Ferenc József valószínűleg minden népszerűtlenségi csúcsot megdöntött volna. A szabadságharc utáni megtorlások, Haynau rémuralma, a Bach-korszak nem sokat segítettek, hogy megkedveltesse magát a magyarokkal.

Természetesen abban az időben is voltak kivételek, a merénylet után sokan igyekeztek feltétlen hűségükről biztosítani az uralkodót. A debreceni kollégium diákjaitól például a saját verseikből összeállított felirat érkezett az uralkodóhoz, ilyen művekkel:

Élted' az isteni kegy megtartá 's hű fiaidnaK

Lengenek hálásan égfele zengzeteI

Jólét és áldás, mit szívünk esdve REÁD kéR

Ez koszorúzza fejed', 's fényit ez adja reÁ

Nékünk életedn szebb lét'üdv napja derül feL

A' bün porban hever,'s nyert diadalt az erénY.

A sorvégi nagybetűk nem sorozatos elütés termékei, így szerepel az eredetiben is. Felülről lefelé olvasva a sorok első és utolsó betűit, az „Éljen a király” üzenetet kapjuk.

Aztán, hogy ez most valóban a diákok saját véleményét képviselte-e, vagy csak tanáraik előre kiadott instrukcióinak akartak megfelelni, az már egy másik kérdés. Mindenesetre a Kiss Pál által jegyzett mű nagyszerű előfutára annak a „politikai költészetnek”, mely később, Magyarországon, a 20. században emelkedett hihetetlen magasságokba. Gondoljunk csak a Rákosi Mátyást dicsőítő költeményekre…

A korabeli sajtóban csak „félkegyelmű szabólegényként” emlegetett merénylőt haditörvényszék elé állították és az egészen szerény jóstehetséggel megáldottak is könnyűszerrel borítékolhatták volna előre az ítéletet: halál.

Az ítéletet napokon belül, 1853. február 26-án, a Spinnerinen am Kreiuz vesztőhelyén végrehajtották.

Libényi, akit komor magányos fiatalembernek ismertek, kihallgatása során konokul ragaszkodott hozzá, hogy nem voltak társai. Azonban a bécsi udvar újabb forradalmi hullámtól tartva szigorított a rendőri ellenőrzéseken, a folyamatban lévő politikai perekben pedig a bírák „megnyomták kissé a ceruzát”, azaz keményebben ítélkeztek. A bécsi titkosrendőrség sem kímélte magát, ha már a merényletet nem sikerült megakadályozniuk, legalább egy jó kis összeesküvést szerettek volna összehozni az ügyből. Az elmélet szerint Libényi több rokona, barátja, ismerőse is tudott a készülő merényletről, ezek között aztán gyorsan ki is osztottak néhány év kényszermunkát, várfogságot, noha semmi alapja sem volt a gyanúsításuknak. És örülhetett, aki ártatlanul ennyivel megúszta, mert akadtak kivégzettek is…

Mint ahogy a „romantikus szál” sem létezett. A későbbiekben ugyanis felmerült, hogy Ferenc József elcsábította Libényi húgát és az csak a család becsületén esett foltot akarta megtorolni. A periratok szerint ennek a legendának semmi alapja nem volt.

A néphagyomány pedig úgy tartotta, hogy a vasút a merénylet miatt nem érte el sohasem Csákvárt…

Forrás: Wikipédia; Mnl.gov.hu; Feol.hu; Lexikon.katolikus.hu

Kép:Libényi tőrrel támad Ferenc Józsefre (J. J. Reiner) - Wikipédia

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/33952/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Tán történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?