Magyar huszárból francia hussard

A legnagyobb hagyományokra visszatekintő francia katonai egységet (1er Régiment de Hussards Parachutistes - 1er RHP) mindközönségesen Les hussards de Bercheny-nek szokták emlegetni. A Magyar Honvédségnek is van egy hasonló nevű alakulata, a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj.

Hja, kérem így jár az, aki egy szerencsétlen emlékezetű csatában megmenti a Nagyságos, Vezérlő Fejedelem életét. 1708. augusztus 3-án II. Rákóczi Ferenc vezérlete alatt Trencsénnél ütközött meg a kuruc sereg a császáriakkal. Katasztrofális eredménnyel… A többszörös túlerőben lévő kurucok alulmaradtak a csatában, mér tán a Fejedelem is odaveszhetett volna, ha nincs ott Bercsényi László Ignác, aki a lováról lebukott II. Rákóczi Ferenc segítségére sietett társaival. De ő már csak ilyen családból származott: apja Bercsényi Miklós, kuruc főgenerális, a szabadságharc második embere volt.

A szabadságharc után követte a fejedelmet az emigrációba, azután is vele maradt, hogy apja elvált régi harcostársától. Megjárták Lengyelországot, Berlint, végül Párizsban kötött ki. A fejedelem ajánlatára az akkori francia uralkodó, a Napkirály rangja megtartásával vette át az egyik legelőkelőbb századába.

XIV. Lajos személyes kihallgatáson fogadta. De az osztrákok sem veszítették szemük elől…

Kémeink állandóan a magyar tisztek és közlegények nyomában vannak. Tegnap Ladislaus Bertscheni (Bercsényi) újabb botrányt csapott, szidta Ausztriát, és véres párbajt is vívott. A magyarokat mindenhová hívják — különösen azóta, hogy részt vettek a franciák újabb csatáiban —, és megbolondítják a nőket is. A fiatal magyarok neve általában „Monsieur Hussard", és tagadhatatlanul népszerűek. Ausztria elleni nyilatkozataikról külön mellékletünk számol be.

(Hungaricana.hu; A hét 1971/2)

Ez idő tájt, a magyar szabadságharc az új típusú könnyűlovassági hadviselésre irányította a figyelmet. A magyar huszárok híre sarkallta arra a franciákat, hogy Bercsényit bízzák meg egy huszárezred szervezésével. Talán nem véletlen, hogy Rodostóban, az egykori kurucok közül toborozta ezredét – természetesen a francia király engedélyével.

A már előzőleg francia szolgálatban álló magyar lovasezred megszűnése után az ő nevét viselő huszárezred képezte alapját a később Európa szerte híressé váló francia könnyűlovasságnak. És a nyelvükre oly büszke franciák kénytelenek voltak új szavakat, kifejezéseket megtanulni, melyeket azóta is használnak: chaco, dolman, colpaque, sabre, soutache,  hussard. Számunkra talán ez a forma ismerősebb: csákó, dolmány, kalpag, szablya, sujtás, huszár…

És mást is meg kellett tanulniuk a franciáknak. Nem igazán okos dolog egy forrófejű magyart, vagy a huszárjait kritizálniuk, mert könnyen azon kaphatják magukat, hogy karddal a kézben kell megállniuk előtte. Bercsényi László a legendák – és a bécsi kémjelentések - szerint ezer körüli párbajt vívott meg, messze túlszárnyalva ezzel a vérmes és nagyorrú gascognei, Cyrano de Bergerac – róla Rostand írt örök sikerű drámát – teljesítményét.

Persze nem ezért a produkciójáért kapta meg a a legmagasabb francia katonai rangot, a Franciaország marsallja címet.

Miután 1726-ban megkapta a francia állampolgárságot, huszárjai élén részt vett az akkori Franciaország valamennyi háborújában. 1734-re brigadéros, azaz dandártábornok lett, 38-ban már tábori marsall, 43-ban  pedig a francia huszárok főfelügyelője. Hatszor sebesült meg komolyabban a francia színekben megvívott csatákban, XV. Lajos ezért hat falut adományozott neki. De megélte a békés öregkort. Miután eltemette jó barátját, Stanisław Leszczyńskit, trónfosztott, Franciaországba emigrált lengyel királyt, 89 esztendős korában, a saját kastélyában hunyt el, 1778. január 9-én.

Forrás: Wikipédia; Multkor.hu; Rubicon.hu;

Kép: Nemzeti Portrétár (az.: 2883 - részlet)

1
https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/33002/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Tán történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Istvan 2017-01-07 17:13:02
Rendkívüli elmeny Bercsenyi Laszlo magyar huszárol olvasni! Látni azt hogy nehez korulmenyek között is helytallt,és a legmagasabb katonai rangot is elérte a maga erejebol! Sőt ! Francia király a legnagyobb kitüntetést adományozta hősiességert!
Ezekről a hősökről kellene példát venni a magyar fiataloknak!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?