Elment John Glenn

Cabe

2016. december 8-án elhunyt John Glenn, amerikai űrhajós, politikus. Már életében legendává vált és egy legendának nem vetnek véget olyan apróságok, mint a halál.

Glenn Cambridge városban, Ohio államban született John H. Glenn és Clare Sproat gyermekeként.

Egyetemi tanulmányait a Marylandi Egyetemen végezte.

Az amerikai tengerészgyalogság pilótájaként szolgált a második világháborúban (1939–1945) és a koreai háborúban (1950–1953). 1954-től berepülő pilóta. 1956-ban Washingtonban a Légiflotta Hivatal vadászrepülő vezérkaránál dolgozott. 1957-ben megdöntötte a Los Angeles–New York közti gyorsasági csúcsot (3 óra 23 perc). 1959-ben az első hét amerikai asztronauta egyikeként kezdte meg az űrhajóskiképzést a Mercury-program keretein belül. Ő a 3. amerikai, aki a világűrben járt, és az első amerikai űrhajós, aki meg is kerülte a Földet. Glenn korábban az első két amerikai szuborbitális űrutazás (Freedom 7 és Liberty Bell 7) tartalék űrhajósa volt 1961-ben. 1964-ben leszerelt a NASA űrhajóskötelékéből és a politikai életben helyezkedett el. 1974–1999 között Ohio állam demokrata párti szenátora volt.

1998-ban, 77 évesen a Space Shuttle fedélzetén ismét repülhetett, így jelenleg ő a legidősebb ember, aki valaha az űrben járt.

- írja róla a Wikipédia.

Szép szavak, tárgyilagos szavak, tudomásom szerint igazak is. Csak épp a lényeg maradt ki belőlük. A lelkesedés, ami a kis srácokat áthatotta, még a múlt század hatvanas, hetvenes éveiben, mikor még mind űrhajósok szerettünk volna lenni. Mint Gagarin, az első orosz – azóta sokan vitatják útját – Glenn, az első amerikai, aki megkerülte a Földet, vagy Tyitov, a legfiatalabb űrhajós.

Kölyökkoromban, nekünk, ők voltak a szentháromság. (Bocs, nem akarok ezzel senkit megsérteni, én is katolikus vagyok.) Az abszolút hősök, amilyenek lenni szerettünk volna. Aztán persze nem lettünk… Mi több az űrhajózást, az űrhajósokat is kezdtük elfelejteni. Az űrhajók sci-fi filmek díszleteivé váltak, egy-egy repülés szenzációja elsikkadt szépen a többi hír között.

Bár, amikor 77 évesen Glenn újra repült, még felkaptuk a fejünket. Nocsak! Az Öregúr! Persze ő még bírja… Pedig lassan már nekünk is annyi…

Sajnos, a hősök is emberek. Ők sem maradnak örökké közöttünk. És most elment John Glenn. Komolyan mondom: megkönnyeztem.

Viszlát, mr. Glenn, jó utat öreg bajnok!

Kép: NASA

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/32459/pics/lead_800x600.jpg
Busongó,Fősodor,Kupakői históriák
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?