Erdély elszakítása Magyarországtól

A magyarországi románok gyulafehérvári nagygyűlésén, 1918. december 1-én kimondták Erdély, 26 történelmi vármegye, elszakadását Magyarországtól és bejelentették a Romániához való csatlakozást.

A románok ilyen irányú törekvése nem volt új dolog, ezért léptek be 1916-ban az I. világháborúba az antant oldalán. Korábban ugyan a központi hatalmak szövetségesei voltak, de reménykedve, hogy megszerezhetik Erdélyt és egyéb területeket, a másik oldalra álltak, hősiesen hátba támadva korábbi szövetségeseiket. Az eredmény gyors volt és váratlan – legalábbis románok számára. A monarchia hadserege és a német csapatok rövid időn belül tönkreverték a támadó román hadsereget, olyannyira, hogy az szinte teljesen kiszorult Románia területéről.

Ha elsőre nem sikerült, próbáld meg újra - tartja a régi mondás és a korabeli román vezetők biztosan hallhatták ezt valahol. Mindössze egy nappal az első világháború befejezése előtt, 1918. november 10-én, páratlan merészséggel ismét hadat üzentek Németországnak. Láss csodát: a győztesek oldalán találták magukat. Számukra, mint utóbb kiderült, nem volt elég a november 3. padovai fegyverszüneti egyezmény aláírása. Az sem, hogy Németország a „tizenegyedik hónap tizenegyedik napján tizenegy órakor” a compiegne-i erdőben aláírta a megalázó fegyverletételi dokumentumot.

November 11-én csapatokat indítottak Erdély elfoglalására.

És ezúttal nem volt, aki ellenálljon…

Az őszirózsás forradalom győzelme után Magyarország kivált a háborút vesztett monarchiából és a pacifista és antantbarát Károlyi-kormány vezetése alatt, teljes gőzzel haladt a még nagyobb veszteségek felé.

Novemberben az Erdélyi Román Tanács már román gárdákat szervezett, de a legszebb az egészben az, hogy felfegyverzésüket a magyar kormánytól várta. És a magyar kormány tehetetlenkedett…

Károlyiék annyira igyekeztek elnyerni az antant jóindulatát, hogy a partnerség jegyében, ingyenes különvonatokat biztosítottak a gyulafehérvári gyűlésre való utazáshoz. Pedig ekkora már nekik is feltűnhetett volna, mire készülnek a románok. Ha másból, nem az időközben megjelent röpiratokból, melyekben a magyarokat rendszeresen barbároknak nevezték, akik csak gátjai a dákoromán kontinuitás jegyében elérkező fényes jövendőnek, melyben visszaszerzik a Tisza vonaláig terjedő ősi román földeket.

November 30-án a Központi Román Nemzeti Tanács gyűlésén állapodtak meg azokról a szépen hangzó nemzetiségi, vallási, kulturális és politikai jogokról, amelyekkel a későbbiekben a kutya sem törődött.

A románság végre a nyeregben érezhette magát. Egymagukban dönthettek arról, amiről mindig is szerettek volna, hogy Erdély Románia része legyen. Nem kellett a magyarok, a szászok, a többi nemzetiség véleményével törődniük. Ez nagyjából ugyanaz a mentalitás, mint amellyel a Pásztorok, a nagyobb és erősebb fiúk elveszik a golyókat a Múzeumkertben a kisebbektől – az esetet mindenki ismerheti, aki olvasta a Pál utcai fiúkat. Gátlástalanul élve erőfölényükkel, tették meg december elsejei bejelentésüket.

Nyitott kaput dönget a román nemzetalkotó erő, amikor a nem létező magyar elnyomás ellen hadakozik. Viszont hamis vágányokon jár, ha a világ legdemokratikusabb köztársaságából a legoligarchikusabb, legkorruptabb monarchiába akarja átcsalogatni az erdélyi román népet a faji ébresztő szirénahangjával.

- írta még reménykedve a Kolozsvárott megjelenő független napilap, az Ellenzék, december 3-i számában, de a lavinát már nem lehetett megállítani. Kár volt az ésszerűségben, tisztességben bízni. Erdély elveszett.

És hiába reménykedett a magyarság, a későbbi trianoni döntés csak megerősítette ezt az állapotot.

 Forrás: Wikipédia; Rubicon.hu; Tortenelemportal.hu; Tankonytar.hu; Mrcuriustour.ro; Erdelyimagyar.wordpress.com;

Kép: Iuliu Hossu püspök felolvassa a gyulafehérvári Román Nemzeti Gyűlés határozatát Erdély és Románia egyesüléséről

 

1
https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/32174/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Tán történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Barnabas 2016-11-30 16:07:00
Kérdés: volt-e a románoknak bármiféle egyéb haditettük, amivel kiérdemelték a jutalmat, vagy épp csak a 16-os támadás Magyarország ellen, amely nem jelentéktelen osztrák-magyar és német eröket kötött le?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?