Apám nem tévedett

Cabe

mikor azt mondta az oroszoknak mindig is fájni fog 1956. És abban sem tévedett, hogy a „komenisták” – ő mindig így mondta – a világ végéig lehazudják majd a csillagot is az égről a forradalom kapcsán.

Valamikor a nyolcvanas évek elején beszélgettünk az élet nagy kérdéseiről egy franzstadti borozóban, én épp szabadságon voltam a seregből, ő meg büszke volt a lakli, nagypofájú és forrófejű fiára. Emlékszem, a seregbéli politikai fejtágítókat szidtam, ő meg csak legyintett.

Kit érdekel, mit mondtak a labancok a Rákóczi-szabadságharc után a kurucokról? Kit érdekel, hogy vélekedett Ferenc Jóska és társulata a márciusi ifjakról? A történelemhamisításnak akkora a hagyománya nálunk, hogy abba gyakorlatilag minden belefér. Csak a plafon bírja...

Akkor hőzöngtem kicsit, mint minden ifjonc, én is meg akartam győzni a világot a maga igazáról. Ma meg…

Csak legyintek, mikor az olvasom a neten, hogy az orosz állami tévében az ötvenhatos forradalmat gyalázzák, állítanak róla valótlanságokat, egy magyar, szocialista politikus lelkes asszisztenciája mellett.

Az öreg megmondta előre, pedig nem volt valami nagy vátesz.

De könnyen ki lehetett matekozni. A zsarnok birodalomban gondolkodó mindig is gyűlölni fogja a birodalom ellen lázadót. Csúnyán hangzik, de ez a dolga. És végső soron: jó is, hogy van, mert már régen találkoztam ekkora egyetértéssel politikai kérdésekben az interneten. Csaknem egyöntetű a vélemény: helyes, hogy bekéretik az orosz nagykövetet. Eredménye úgy se sok lesz, a nagykövet majd sajnálkozva széttárja kezét és közli:

Náluk szólásszabadság van és egy független televízióban gyakorlatilag bármi elhangozhat.

Egy szocialista politikusnak is lehet bármilyen véleménye, mondhat bármit, hiszen Magyarországon szólásszabadság van.

Az, hogy egy országot, egy nemzetet csap pofán, az nem számít. Mert ezt lehet. Lehet úgy beállítani egy diktatúrát és az ellene felkelőket, hogy a diktatúra jó volt és szép, a szabadságharcosok meg bűnözők.

Most mit csodálkoznak ezen?

Hiszen a Kádár-rendszerben még ezt tanították az iskolában!

Jól emlékszem rá – viszonylag jó tanuló voltam -, mit hallottam a történelemórákon. Egészen mást, mint otthon, vagy másutt. Pedig olykor első kézből szerezhettem információkat, olyanoktól, akik ott voltak a dolgok sűrűjében. Olykor börtönben is. Volt köztük melós, pap, orvos és képkereskedő. Nyilas meg náci? Valahogy egy se...

De mit számít ez?

Mint ahogy az se sokat számít, hogy mit hazudoznak össze a forradalomról. A marhaság csak azt minősíti, aki mondja. És mondja csak szép szorgosan, hogy mi, többiek, tudhassuk, mi a pálya. Hogy nem változtak semmit…

Kép: Fortepan 32783. T34/85 típusú magyar harckocsi.

 

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/31266/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?