Ítélet a borosgazda ügyében

Néha felmerül bennem: tényleg a Föld nevű bolygón tartózkodom? És ha igen, akkor biztos nem fogyasztottam – tudtomon kívül – valamilyen tudatmódosítót? Mert időnként szürreális élményekben van részem, amilyenek a valóságban nem eshetnek meg.

Nem szokásom a peres ügyekkel foglalkozni – nekem nincsenek -, még kevésbé a Független Magyar Bíróság ítéleteit minősíteni. Itt a blogon is csak egyszer írtam ilyesmiről, a Vörösiszap-per kapcsán.

Vegyük az esetet. Adott tehát egy úriember, akinek bora van. És rendszeren – tudta és engedélye nélkül – portájára behatolva démázsgaltják erre hajlamos egyedek a nedűt.

A Borosgazda fagyállót tölt a borába.

Szíve joga, a saját portáján, a saját borával azt csinál mindenki, amit akar. Eddig nincs is gond. A bíróságon elhangzottak szerin, ezt azért tette, hogy kiderüljön, ki az, aki rosszul lesz, ki az, aki a tulajdonát lopkodja. Mert a rendőrségnek nem sikerült az elkövetők nyomára jutnia.

A kísérlet – a maga nemében – sikeresnek nevezhető.

A tolvaj már másnap behatolt a Borosgazda portájára, szokása szerint – akárha valamilyen előírást követne – lopott is a borból. A zsákmány egy részével ismerőseit kínálta meg, a többiből pedig maga fogyasztott. Csak úgy, kísérőként itt némi dizájnerdrogra. Mindezek után sajnálatos módon elhalálozott.

És itt jön a szürrealizmus oly mérvű túltengése a néhai Salvador Dalí sírna az irigységtől.

A Borosgazdát bíróság elé állították.

Első okon hét év börtönt kapott. Színtiszta szürrealizmus.

Hívatlanul, az engedélye nélkül, behatolnak a portájára, elveszik a tulajdonát és ezért még ő kap büntetést. Nem a behatoló – vesd össze: betöréses lopás, besurranó tolvajlás, magánlaksértés, nem kívánt törlendő, valamint a sor tetszőlegesen bővíthető -, hanem az áldozat.

Jő a fordulat. Ez is elég szürreális, az illetékes ügyészség fellebbez enyhítésért, mert ugye mégis… Aztán ezt a javaslatot a Fellebbviteli Főügyészség visszavonja. Mert, ugye mégis… Az új indítvány, maradjon csak ítélet, sőt, ne börtönben, fegyházban – egy jóval kényelmetlenebb helyen – töltse le az elítélt a büntetését. A védelem persze enyhítést kér.

Új tárgyalás, új eredmény. A gazda egy év hat hónapot kapott, három évre felfüggesztve.

Mi van?

Csúnya kérdés, de nagyon nem értem a dolgot. Az elhunyt tolvajt sajnálom, mert minden elhunytat sajnálok. De nem esett volna semmi baja sem ha nem adja törvénytelenségre a fejét. Sehogy se fér a fejembe a bírósági döntés.

Azt áldozatot büntetik, mert az elkövetőnek baja esett.

Kiváló! Csak így tovább.

Néhány javaslat a jövőre nézve:

Nemi erőszak áldozata öt évvel büntetendő, ha miniszoknyát viselt a hölgy. Ha nem, akkor csak hárommal, mert nőnek született.

Ha az ügyes piaci tolvaj kiemel a nyugdíjas néni cekkeréből egy pénztárcát és abban nincs annyi, hogy a tolvaj legalább egyszer jól berúghasson, a néni köteles kártérítést fizetni a tolvajnak, amelynek mértéke legalább hat havi, de nem több, mint egy évi, mindennapi berúgáshoz elegendő összeg.

Ha az utcai rablótámadás során a rabló kése kicsorbul az áldozat valamely bordáján, az áldozat köteles megtéríteni a kés árát, mert ugye, egy jó bicska nem olcsó manapság…

És így tovább…

A szürrealizmus tetszés szerint fokozható.

A bejegyzéshez tartozó kép illusztráció, semmi köze az ügyhöz.

1
https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/29921/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Gáspár 2016-09-02 17:14:11
Jó úton haladunk a barbárok törvénykezéséhez:
ha a barbár az általa megerőszakolt kisgyermeket feleségül veszi, akkor nem büntetik meg.

Ergo az áldozatot kétszer büntetik:
1. megerőszakolják
2. szabad prédának odadobják az erőszaktevőnek.

És még van, aki azt hiszi, hogy a sátán a pokolban lakozik?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?