Újra fekete bárány a Beatrice

Cabe

…csak most Romániában. Illetve, Erdélyben. Vidul a szívem és újra fiatal vagyok! Úgy látszik, nem csak a rock, de a hülyeség is örök és halhatatlan.

Kivénhedt rockerként még jól emlékszem azokra az időkre, mikor az „Ismerd meg hazádat” jelszavával valóságos országjárásokat rendeztünk a haverokkal. Merő kényszerűségből. A nyavalya se akart utazni, de kénytelenek voltunk, ha meg akartuk hallgatni Nagy Ferót és a Beatricét. És mi meg akartuk hallgatni…

Az akkori hatalom kiváló, párthű újságírói első osztályú baromságokat írtak a Ricséről, hogy minő borzalmak zajlanak a koncertjeiken, és hogy döntik meg esténként a néphatalmat egyik kézzel, miközben a másikkal csirkét darálnak, a harmadikat pedig náci karlendítésre emelik. Az az apróság persze senkit sem zavart, hogy a jó firkász az ujjából szopta az egészet, aztán azon melegében ki is tálalta. Marhák meg mindig akadtak, hogy bevegyék az ilyesmit.

És visszatértek a régi szép idők! Megint Feró és Ricse a botránykő!

Igaz nem itthon, hanem párszáz kilométerrel odébb, Romániában. Azaz Erdélyben. Történt ugyanis, hogy a zenekar nemrégiben fellépett a Kolozsvári Magyar Napokon. Megjegyzem, már ez is gyanús… Magyar napok Kolozsváron? Ez biztos valami nagyon csúnya, irredenta dolog lehet…

A román közszolgálati televízió be is indult rendesen. Egy kiválóan manipulált riporttal számolt be a kolozsvári Beatrice koncertről. Az kicsit se zavarta őket, hogy a az adott koncertfelvétel egészen máskor és máshol készült. Nem a hitelesség volt a lényeg, hanem, hogy egy jót rúghassanak a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozaton. Elvégre miféle rendezvény az, amely nevében szerepel a „magyar” szó? Gyanús, gyanús…

A riport készítője – felteszem, annyit tudhatott magyarul, mint én románul - számára az, hogy egy kukkot se értett a dalszövegekből, nem képezett akadályt, hogy levonja a megfelelő következtetéseket. Hogy kinek megfelelő, az már egy másik kérdés.

A TVR riportjában elhangzó vádpontok szerint az „Utálom az egész XX. századot” című dal alatt a háttérben álló kivetítőn Hitlert, Lenint és az Iszlám államot ábrázoló képsorok jelentek meg. Természetesen azért, mert a zenekar dicsőítette a náci-fasiszta-kommunista-idegengyülőlő-radikálisiszlám eszméket. Arról a szörnyűségről már nem is beszélve, hogy eldanolták az irrendetizmustól csöpögő „Lesz, lesz, lesz..” kezdetű, háztartási félkemény örökzöldet, melyben többször is hangoztatták, hogy Kolozsvár magyar lesz. Nem danolták el, a bizonyítékként bemutatott felvételt mindközönségesen letöltötték a YouTube-ról.

És ilyen rémséges események után az csak természetes, hogy a román rendőrség hivatalból eljárást indított… Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott az Adevărul  című lapnak, hogy egy rendőr és egy ügyész dolgozik az „ügyön”. A koncerten megjelenő képek, az elhangzó dalok szövege ugyanis megsértik a tiltott jelképek használatát, és a háborús bűnösök ápolását tiltó törvényeket.

Ehhez igazán nehéz hozzáfűzni valamit. Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok rendezője az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a románok egyszerűen kifordítják a dalok üzenetét és tájékoztatott arról is, hogy levélben fordultak a román köztelevízió és audiovizuális tanács vezetőségéhez, hogy ugyan már, fejezzék be a félretájékoztatást, mert ez már így, egy kicsit durva. Hozzátette még, hogy irredenta dal nem hangzott el és meglepőnek találta az ügyet. A Beatrice évente többször is szokott Erdélyben koncertezni és még sosem merültek fel ilyen problémák. Végül a történteket a Magyar Napok rendezvénysorozat elleni támadásnak nevezte.

Bár ez magánügy, de azért elárulom: mindig csíptem az „Utálom az egész XX. századot” című számot. De amikor ilyen vidám és szép eseményekről hallok, olvasok, kezdem úgy érezni, hogy a XXI. század se nagyon fogja belopni magát a szívembe.  Most bekkeljem ki a XXII. századot?

Bejegyzéshez tartozó kép: foter.ro

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/29566/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?