A nagy fürdőruha-háború

Épelméjű férfiember nem beszél bele a női divatba. Már ha hosszú életű akar lenni ezen a földön… Mégis, most a blogon már másodszor írok az idei nyár női stranddivatjának első osztályú vadhajtásáról, a burkiniről.

Hogy magamat idézzem: „Hogy mi a nyavalya az a burkini? Maga a szó a burka – a mohamedán női viselet – és a bikini szó összevonásából keletkezett. És ebből már ki is derül a funkciója. Mit kell viselnie egy hithű muszlim hölgynek vízparton, strandon.

Lásd: Dzsihád a strandon, avagy a fürdőruha divat vadhajtásai 

Szegényes fantáziámmal mindig is úgy képzeltem, fürdőruhát csak azért szoktak betiltani, mert túl keveset takar. Tévedtem. Lehet, hogy régen így volt, de az emberiség megállíthatatlan fejlődése során már eljutottunk arra a szintre, hogy fürdőruha azért is betiltható, mert túl sokat takar…

Ebből is látszik, hogy nem csak a női divathoz értek annyit, mint kecske a kerékpározáshoz… De nyugat-európai politikusok is észjárását is csak annyira látom át, mint aranyhörcsög a relativitáselméletet.

Miért is?

Olvasom a neten, hogy Németországban közfelháborodást okozott egy strandon, hogy két hölgy burkiniban szándékozott fürdeni. Olyannyira, hogy el is kellett hagyniuk a strandot, bár a fürdő szabályzata nem tiltja burkini viselését. A 23 éve Berlinben élő libanoni származású családanya feljelentést is tett az elhangzott sértések miatt…

Más.

Franciaországban, a filmfesztiváljáról híres Cannes-ban és más fürdőhelyeken is betiltották az egész testet elfedő fürdőruha viselését, arra hivatkozva, hogy a csak az arcot, kezet és lábfejet szabadon hagyó fürdőruha szembemegy a szekularizmus alapelveivel.

(Csak zárójelben jegyzem meg (ha valaki nem tudná): a szekularizmus „az az ideológiai küzdelem, melynek célja a vallás kiszorítása a társadalmi nyilvánosságból, a vallási nézetek megsemmisítő kritikája a tudomány(osság) nevében valamint az egyház(ak) és az állam maradéktalan szétválasztásának szorgalmazása.” (Wikipédia))

A női jogokért felelős francia miniszter, Laurence Rossignol, – hogy stílusos legyek – teljes mellszélességgel kiáll a tilalom mellett. Érvelése szerint:

A burkini nem valamiféle újdonság, ez a burka tengerparti verziója, és ugyanazon a logikán alapul: elrejteni a nők testét, hogy jobban irányíthassák őket.

Tehát – csak a pontosítás kedvéért: a hölgyeknek tilos olyan fürdőruhát viselniük, amilyet akarnak – vagy amire rábeszélték őket – mert ez sérti a női jogokat. És mindezt a szabadság, egyenlőség és testvériség nevében.

Félreértés ne essék, nem akarom védeni a burkinit. Nevezzenek bár hímsovinisztának, de sok férfitársammal együtt vallom: annál jobb a fürdőruha, minél kevesebbet takar. Mármint a hölgyekből…

De juhászkutya legyek, ha értem, miért baj az, hogy némelyik női hölgynek az az agymenése, hogy ebben a neoprénből – ebből az anyagból készítik a búvárruhákat is – gyártott hacukában akar fürdeni? Főleg Franciaországban, a liberalizmus hazájában, ahol annyira felvilágosult mindenki, hogy attól koldul... 

Értem én, hogy a liberalizmus mentes minden logikától – a nőknek joguk van levetkőzni, de nincs joguk felöltözni -, de napnyugati illetékes „elvtársak” igazán eldönthetnék már, hogy mit is szabad tenni, mi helyes valójában…

Ja, hogy ez már rég eldőlt?

A frankó az, amire ők rámondják, hogy az. Bármiről is legyen szó, fürdőruháról, vagy migránsok betelepítéséről…

 

 

4
https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/29498/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
Cabe
Cabe válasza: Jenő bejegyzésére 2016-08-17 11:23:41
Köszönöm hozzászólását! Remek összefoglalás!
Válaszolok
Jenő 2016-08-17 08:49:17
Szerintem egy dolgot kellene tisztázni, és akkor valamelyest megvilágosodunk a témában, illetve adunk igazat valamely oldalnak.
Ugye van az iszlám, melynek radikális követői előírják a test nagyarányú eltakarását.
A tisztázandó dolog pedig, hogy a burkinis nők miért hordják a burkinit.
- Ha amiatt mert hű követői az iszlámnak, akkor a francia kormány beleszól magába a vallásba, és bizonyos mértékig szembeköpi a szabad vallásgyakorlást.
- Ha nem hű követők, de elő van nekik írva, és akaratlanul betartják a szabályt, akkor a francia kormány pont jót tesz velük, mert így megszabadulhatnak a radikális iszlám eme szabályától.
Ha a (nevezzük őket) menekültek csak a háború elöl menekülnek, és hozzák magukkal a vérengzés kiváltó okát, a radikális iszlámot, akkor tehetnek egy szivességet, és fürödjenek otthon egy kiszáradt tómederben.
Ha az iszlám elöl menekülnek, akkor itt az idő, hogy levetkőzzék azokat a szabályokat, amelyek elöl menekülnek, és élvezzék a napsugarakat.
Válaszolok
Cabe
Cabe válasza: Ferenc bejegyzésére 2016-08-16 19:29:28
Köszönöm hozzászólását! Remekül kiderül belőle, hogy nem fogalmaztam pontosan... Vagy nem voltam elég ironikus... Mert ezt annak szántam: "A frankó az, amire ők rámondják, hogy az. Bármiről is legyen szó…" Tudja, a megfellebbezhetetlen ítészekről, akik megmondják a népnek a tutit...
Válaszolok
Ferenc 2016-08-16 19:13:11
Ha nem érti akkor felesleges is lenne magyarázni. Legfeljebb egy példával illusztrálom, hogy hol a hiba a kréta körül. Szerintem ott, ahol azok az emberek is tartanak, hogy ezt a migrációs válságot kizárólag humanitárius szemüvegen át nézik. Miközben a tét az, hogy vagy ők, vagy mi.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?