Rombold le a kereszténységet!

Cabe

Nem egy mai eset. Ebben a pörgő világban már majdnem történelem. Hiszen egy hete, hogy megesett…

Párizs 15. kerületében áll egy katolikus templom. Ha még áll… Szent Rita templomnak hívják. Hivatalosan már tavaly bezárták. Bontásra ítélt épület, a helyére parkolót akarnak építeni, az európai kultúra nagyobb dicsőségére. Hát igen, egy gyanús szekta, valami katolikusok nem tudták fizetni a bérleti díjat, meg amúgy is leromlott az épület állaga, a legcélszerűbb, ha fontos városrendezési szempontok okán eltöröljük a föld színéről.

Természetesen akadtak ezúttal is a korral nem haladni nem tudó, az idők szavát nem értő egyedek, akik tiltakozni kívántak a templom felszámolása ellen. Nem kell itt széles néptömegekre gondolni, néhány tucat ember csupán, akik ragaszkodtak egy ócska épülethez, meg holmi hagyományokhoz. Jellemző, hogy az ilyeneknek lövésük sincs a 21. század csodáiról.

De kaptak bőven ízelítőt belőle. Rohamrendőrök rángatták ki őket a templomból, csak úgy, a mihez tartás végett. Legfőképp a Szabadság, az Egyenlőség és a Testvériség nevében, amiket – ha jól tudom – pont Franciaországban hirdettek ki egy vidám, Nagy Francia Forradalomnak nevezett cserkész dzsembori idején. Amióta – mint az köztudott – a humanizmus fénye beragyogja Európát.

Igen, a sötét középkorban a templomok szent helyeknek számítottak, ahová, ha egy bűnös bemenekült, ott biztonságban érezhette magát. Fegyveres – hogy erőszakkal kirángassa onnan – nem léphette át a templom küszöbét. De mindenek felett való haladás, a józan ész felülírta ezt a középkori babonát. Ma már simán ki lehet rángatni egy papot a templomából. Jó, ne háborogjunk ezen. Ki tiszteli még manapság a papokat? De ahogy elnézem az ott készült képeket, az egyiken egy roppant veszélyesnek tűnő ifjú hölgyet cibál kifelé két állig felfegyverzett zsaru. A leány különösen veszélyesnek tűnik, még az sem lehetetlen, hogy robbanó mellényt visel a ruhája alatt. Ja, hogy keresztényeknél ez nem szokás? Az senkit sem érdekel.

Ahogy az sem, hogy helyi tanácstagok is voltak a tüntetők között. Bár… talán érdemes lenne kicsit megkapirgálni, hogy lettek, lehettek az ilyenek tanácstagok. És ha azok, mit keresnek egy ilyen tiltakozáson? És mennyit is vágnak zsebre havonta juttatásként a közpénzekből?

Külön pikantériája az esetnek, hogy alig egy héttel azután történt, hogy Jacques Hamel atyát meggyilkolta két szélsőséges dzsihadista. És egy nappal a az atya búcsúztató szertartása után nekiállnak lerombolni egy templomot. Keresztény templomot. Arra úgysincs szükség – alig jár valaki templomba. Ezt ugyan használták a hívek, mert nemigen volt hol másutt megtartani az esküvőket, keresztelőket. De kit érdekel pár, a múltból itt ragadt fanatikus? Ezek nem normálisak. Holmi Istenhez imádkoznak, pedig számít az valamit? A lényeg, hogy dübörögjön a gazdaság, pörögjön a pénz, épüljenek a parkolók, vagy bármi, ami megfelel a 21. század követelményeinek.

A babonaság ilyen jelképeit - mint egy keresztény templom -, ott egye meg a fene ahol vannak. Elvégre ezek nem szalafista mecsetek, amikhez nem nyúlna szívesen semmiféle hatalom, mert az ottani fiúk kicsit komolyan veszik a vallásuk előírásait, szent helyeik védelmét. Meg különben is, pocsék PR-ja lenne az olyasminek, hogy a nagyon fejlett nyugaton leromboltak egy mecsetet, csak, hogy parkolót építhessenek a helyére. Hogy venné az ki magát? Még valaki azt mondhatná, hogy meg akarják sérteni az iszlámot…

A kereszténység más. Azokat nyugodtan pofán lehet csapni, úgyis az hirdetik, hogy „tartsd oda a másik orcádat”. Akkor mit várnak? Tartsák csak szépen oda, ahova kell.

És ha már a tartásnál tartunk, a pofájukat is tarthatják.

Ha meg nem tartják, hát kit érdekel?

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/29341/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?