Megkezdődött a Székely Vágta

Cabe

Huszárfelvonulással, a székely lobogó ünnepélye felvonásával és versenyzők fogadalomtételével kezdődött meg a Budapesti Nemzeti Vágta előfutama, az ezúttal hatodik ízben megrendezett Székely Vágta 2016. július 9.-én, délben a Maksa közelében lévő Óriáspince-tetőn.

Az már hagyomány, hogy a Nemzeti Vágta minden évben vezéralakot választ. Idén, a kilencedik Nemzeti Vágtán a versenyek vezéralakja az 1848-49-es szabadságharc székely hőse, Kiss Sándor huszárezredes lesz.

Az Nemzeti Vágta képviseletében dr. Nagy József hagyományőrző huszártiszt mondta a következőket:

Kiss Sándor székely katonacsaládból származott, édesapja is határőr őrnagy volt, s ő is fiatalon csatlakozott a sereghez. 1848-49-ben Bem tábornok mellett, mint a 11. Székely Huszárezred tisztje, majd vezető ezredese végigküzdötte az Erdélyt felszabadító hadjáratot. Személyes vitézsége és kiváló parancsnoki képességei nem csak, mint ezredest emelték a harcoló katonák élére. Ma nem kíván tőlünk hőstetteket az élet, de Kiss Sándor teljes elköteleződését a közösség iránt, feltétlen odaadását társai felé, követendő példaként mutatja nekünk is. Ebből az egymás felé forduló figyelemből születik meg egymás elfogadása, egymás tisztelete. Ebből a másik felé forduló figyelemből, a másik megismerése által születik meg a szeretet.

A Székely Vágta praktikus célja, hogy Székelyföld legjobb lova és lovasa megnyerje Budapesten a Nemzeti Vágtát.

Hat év telt el az első Székely Vágta megszervezése óta. Az elmúlt hat év során más területek is virágzásnak indultak a vágta hatására: a hagyományőrző huszárok száma ugyanúgy megnövekedett Háromszéken, ahogy a klasszikus magyar lovaglást űző egyesületek vagy vállalkozások száma.

– mondta beszédében Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Majd így folytatta:

Kell legyen a Földön egy olyan hely, ahol mi vagyunk a legfontosabbak, a mi ügyeink a legfontosabbak, ahol mások minket meg nem előzhetnek. Ez a hely a Székelyföld, azon belül pedig itt állunk ezen a helyen, az Óriáspince-tetőn, a székely zászló lobogásában, árnyékában, és nyugodtan mondhatjuk, hogy azt, amit hét évvel ezelőtt megálmodtunk, azt megszerveztük, létrehoztuk. Ugyan így vagyunk Székelyföld területi autonómiájával is: ami nincs, de lesz, az van. Mert ott van a gondolatunkban, ott van a szívünkben.

Az előfutamok után a Székely Vágta vasárnap déli középdöntőjében nyolc lovas galoppozik majd, köztük a két korábbi Vágta-győztes ló is fut, Timpex Amata (Lemhény) és Gamma (Gyergyószárhegy), illetve lovasaik, Zsigmond János és Fazekas Géza. A középdöntőben bejutott még Kézdivásárhely, Mikóújfalu, Kilyén, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy és Réty versenyzője is.

A verseny első napjába sajnos beleszólt az időjárás is. Az erősödő vihar miatt elmaradt a Csík Zenekar tervezett esti koncertje.

Címkék: Fősodor, Hírek
https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/28503/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?