Ezer Székely Leány Napja meg a Budapest Pride

Cabe

Csíkszeredában 1931 óta, minden esztendőben július első szombatján rendezik meg az Ezer székely leány napja hagyományőrző találkozót, a székely népviselet, népzene és néptánc ünnepét. A találkozó jelmondata: Hitében erős, erkölcsében tiszta, és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk!

Az 1935 és 1940, valamint a II. világháború utáni kommunista időkben betiltott rendezvény 1990 óta újra szabadon megrendezhető.

Az első, az 1931.-es rendezvényről így írt a korabeli sajtó

A magyar népviseleti akció Erdélyben június hó 7-én fordulóponthoz érkezett. Hosszú, fáradságos és sokszor csaknem meddőnek látszó előkészítő munkálatok után, a Missziós nővérek Csíksomlyón és Csíkszeredában sikerült népviseleti ünnepélyt rendeztek.A csíksomlyói "Ezer székely leányok napja" a magyar nemzeti viselet feltámadásának ünnepe volt! A szokásos úrnapi körmenet messze kimagaslott az egyházi események sorából azáltal, hogy azon a székely leányok, a missziós nővérek - elsősorban Stettner Andrea testvér – buzdítására, falujuk népi viseletébe öltözve jelentek meg, virágos kertté varázsolva a poros utcákat is. A gyönyörűséges körmenetben 42 falu leányai vonultak fel, nemcsak Csíkból, hanem a távolabbi megyékben fekvő székely falvakból is.

A Székelyföld virágai. Pásztortűz. 1931. 15. sz., július 26.

Idén az ünnepség a csíkszeredai Szabadság téren vette kezdetét, hatalmas tömeg és – természetesen – sok-sok népviseletbe öltözött székely leány jelenlétében.  Az ünnepélyes megnyitó után a résztvevők a Csíksomlyói kegytemplomhoz vonultak, ahol tizenegy órákor ünnepi szentmisén vettek részt. Ezután a csíksomlyói nyeregben este hat óráig tartottak a kulturális programok. A szokásos népviseletmustra, a hagyományokat őrző néptánccsoportok bemutatói mellett vásári sokadalom, kézműves mesterek kiállításai, mesterség-bemutatói illetve népi játékok színesítették a programot.

Mindezen közben, ugyanezen a napon, Budapesten 2016. július 2.-án 16. órakor vette kezdetét a 21. Budapest Pride Fesztivál keretében az LMBTQ (és valahány betű még van az ábécében, ha nem elég kitalálunk majd újakat) csoport felvonulása. Az interneten kattintgatva botlottam a felvonulás közvetítésébe. Különösen megfogott az egyik tábla felirata: „Isten csak mese!” - hirdette a házilag készült, kézzel festett alkotás. Természetesen a türelem, tolerancia, az elfogadás és a megértés jegyében…

Akkor most vegyük végig. Felőlem mindenki olyan rendezvényre megy el, amilyenre, és amelyikre a kedve tartja. Továbbmegyek, felőlem mindenki azzal bújik ágyba, akivel csak akar, akár az aranyhörcsögével is, - már feltéve -, ha az említett rágcsálónak nincs ez ellen kifogása. Mi közöm hozzá és mit érdekel engem?

De az valahogy marhára nem világos, hogy lelkesen szónokolnak elfogadásról és megértésről, ugyanakkor pedig belegázolnak mások hitébe. Nem tudom, köreikben milyen megszólítás dívik ezért – remélem hiperkorrektül – kérdem így: Kedves LMBTQ személyek, nektek szabad? Nektek szabad elutasítónak, kirekesztőnek, meg tudom is én milyennek lenni? Ez a mantrát ugyanis úgyis jobban ismeritek a kirekesztettségről, ti szoktátok ismételgetni. Mert milyen szörnyű, hogy ki vagytok rekesztve… Aztán teljes gőzzel nekiálltok kirekeszteni, megsérteni másokat. Nem vicces? Panaszkodtok, hogy mi mindent kell eltűrnötök, és ti ez nem akarjátok. Felőlem, oké, ne tűrjetek. De nekem miért is kéne eltűrnöm?

Őrizzétek ti is a hagyományaitokat, vagy amit csak akartok, vagy amitek van. Felőlem…

De hagyjátok meg nekem az enyémeket! Nekünk, a miénket!

A bejegyzéshez tartozó kép: Veres Szilárd/MTI

 

 

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/28370/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?