Feltétel nélküli alapjövedelem

Munkamentes alapjövedelem? Nagyon csábítóan hangzik… De mi is ez pontosan? Az elképzelés élharcosai valahogy úgy képzelik a dolgot, hogy az állam biztosítana valamekkora – most ne forszírozzuk, mekkora – jövedelmet polgárainak, pusztán csak azért, mert azok léteznek.

Így, elsőre, nem is hangzik rosszul. Minden hónap elején megérkezhetne a bankszámlánkra az átutalás, vagy csöngetne a pénzes postás és hozná – ahogy a hazai viszonyokat ismerem, nem valami nagy – összeget.

Hölgyeim és Uraim! Nem kell aggódniuk! Ez nem fog megtörténni! A jobboldali pártok alapból marhaságnak tartják az elképzelést, a baloldaliak meg – ilyen-olyan indokokkal magyarázva –, szintén ellenzik. Egyedül a PM állt teljes mellszélességgel az ügy mellé. Már a nagyon szélső baloldalon kívül. Ez pedig azt jelenti, hogy ritka nagy a konszenzus az ügyben. Nem fenyeget az a veszély, hogy Magyarországon belelátható időn belül - állampolgári jogon, csak úgy – alapjövedelmet fizessenek a polgároknak.

Akik számára – természetesen -, az alapjövedelem csak hátrányokkal járna. Hiszen az ellenzők máris azt pécézgetik, bevezetése esetén, miféle más juttatásokat lehetne – kellene? – megnyirbálni. Valamint sűrűn emlegetik, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem csak elkényelmesítené a polgárokat. Még elkanászodnának! Mert ki hallott már olyat, hogy valakinek a szájába repül a sült galamb, miközben pénzeső potyog az ölébe?!

Nonszensz az egész. Mikor pontosan tudja mindenki - még a tegnap született barika is -, a polgár nem azért van, hogy jól járjon. Nem azért van, hogy ne kelljen robotolnia a megélhetéséért, bár az tuti, hogy az alapjövedelemből se nagyon dőzsölhetne. De ne is dőzsöljön! Dolgozzon és örüljön, hogy megteheti! Adjon hálát mindennap, fenséges munkaadójának, hogy az abban a kegyben részesíti, hogy fizet neki a munkájáért. Amiért egyébként is, alaphangon, minimum kezet kéne csókolnia! Mert nagy kegy az, ha valakinek megengedik, hogy dolgozzon a megélhetésért! Nem mindenki ilyen szerencsés!

Az meg senkinek eszébe se jusson, hogy az állam – bármelyik állam, ahol ezt bevezetnék -, csak azt osztaná vissza, amit a polgáraitól beszedett. Mert - mint tudjuk – a polgároktól beszedett pénz nem azért van, hogy azt csak úgy szétosztogassák!

A régi mondás úgy tartja: „Ne halat adj, az éhezőnek, hanem tanítsd meghalászni!”. Aztán, ha a fene nagy tanulás közben éhen talál halni, az már csak az ő pechje. Mint ahogy az is, ha mindenféle gyanús okból nem képes megtanulni egy olyan egyszerű tevékenységet, amilyen a halászat. A fő az, hogy dübörögjön a társadalmi szolidaritás meg az együttérzés!

Mert mire mennénk az együttérzés nélkül? Ki zöttyenne le a tévé elé, hogy bámulja, amint valami nagyon idióta műsorban, nagyon lökött celebek nagyon jól élnek? Mivé lenne a világ, ha polgár – zsíros kenyérrel a kezében -, nem élhetné át, hogy milyen jó is klasszikus libasültet, esetleg homárt enni! Mi a nyavalyáért hordanák a menők a kényelmetlen, de drága ruhákat, mutogatnák a pazar ékszereket, villantanák a penge, vagyonokba kerülő órákat, ha nem lennének tátott szájú csodálóik? Akik, ha máshogy nem is, de képzeletben ott járhatnak a napfényes tengerparton, a valószínűtlenül kék víz mellett, fiatalon, gazdagon, az élet császáraiként! Ez az igazi együttérzés! Érezhetem, hogy az ott, a képernyőn, milyen csuda klassz.

Aztán kotródhatok a vackomra, mert holnap korán kell kelni, hogy el ne késsek a napi robotból, amiért alig kapok annyit, hogy kinyöghessem belőle a számláim, meg még ennivalóra is fussa. Utazás? Szórakozás? Szép ruhák? Ilyenek csak a felnőtteknek szóló mesékben fordulnak elő. A valóság az, hogy haptákba vágom magam a főnököm előtt és megköszönöm neki a lehetőséget.

Van más lehetőségem?

Persze. Elhúzhatok a bánatba.

Vagy beadhatom a kulcsot.

Választás mindig van, mert egy demokratikus szép, új világban élsz, barátom!

4
https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/27438/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
Cabe
Cabe válasza: CsipkeRózsa bejegyzésére 2016-05-23 15:53:43
A 80 ezret a legalacsonyabb, közfoglalkoztatási bérre alapoztam. Az 79 155 forint. Ez persze bruttó összeg, a nettó 52 638. Úgy nézem, ugyanarról beszélünk. Mert - gondolom én - az alapjövedelem is adóköteles lenne... Az viszont tuti, hogy pörgetne egyet a gazdaságon, mert az emberek kezében több lóvé lenne, amin vásárolhatnának. És - megint csak szerintem, de nem vagyok szakember! - nem lennének infláció gerjesztő hatásai sem. Ennél kevesebbről (a kb. 50 ezer) semmiképp se lenne érdemes indítani, mert még ez is alig elég valamire... Mert az alapjövedelem mellé már nem járna munkanélküli segély... A többi juttatás (gyes, gyed, családi pótlék, nyugdíj és a többi hasonló) viszont igen. Csak tudod... Beszélgetünk itt erről, de van egy érzésem: álmodik a nyomor, de aztán felébred és bilibe lóg a keze,
Válaszolok
CsipkeRózsa
CsipkeRózsa válasza: Cabe bejegyzésére 2016-05-23 13:43:29
Soknak tartom a havi 80 ezret, havi 40-50 ezerrel kéne indítani.

Most már, Dunát lehet rekeszteni a stadionokkal, van játékvonat, a Vár is lassan elkészül, a Városliget szintén. A többi látványberuházás nagyja lezajlott.
A felsoroltak már nem ismétlődnek kiadásként. Nem kell az állami területeken havi 5 milliós fizetés, amit a prémiumok, jutalmak, egyéb juttatások megkétszereznek.
A legfontosabb, nem többszörös áron kell állami megrendeléseket megvalósítaniuk, nem kell orosz kölcsön a paksi, fölöslegesnek tartott beruházásra.
Nem jut eszembe minden, biztosan lehetne még tovább sorolni a megtakarítások módját.
Megmaradna a segélyekre kiadott összeg, és állítólag a GDP is növekszik.
Magyarország jobban teljesít, legalább is így olvastam, hallottam.
A magánnyugdíj is jól jönne most, kár volt elkölteni a 3 ezer milliárdot, és az azóta évenkénti, erre a célra, elkülöníthető pénzeket.
Válaszolok
Cabe
Cabe válasza: CsipkeRózsa bejegyzésére 2016-05-23 05:58:50
Forintban:
1 fő havi 80 000; évi 960 000
10 000 000 fő; évi 9 600 000 000 000, azaz 9600 milliárd
Van ennyi pénz a világon?
Válaszolok
CsipkeRózsa
CsipkeRózsa 2016-05-22 12:46:19
Én megszavaznám ezt.


Ez a téma egy másik blogban is:

http://nyugatifeny.blog.hu/2016/05/21/osztogassunk_munkamentes_ingyenpenzt_az_ellenzek_nem_ker_a_pm_hugymeleg_demagogiajabol?utm_medium=indapass&utm_campaign=inda_notification&utm_source=notilayer&utm_source=fejlec_bloghu&utm_medium=noti-dropdown&utm_campaign=fejlec
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?