A fájdalom nem jó!

Cabe

Minden kutya szeret focizni. Már, ha nem ő a labda…

Ez a roppant egyszerű bölcsesség egy eset kapcsán jutott eszembe, melyet a közismert közösségi oldalon olvastam.

Az események tömören összefoglalva:

Találtak egy kiskutyát, aki – vélhetőleg – már két napja feküdt a szabadban, a hidegben, összetörten, miután néhány tréfás kedvű nebuló játszott kicsit vele. Azt a bizonyos érdekes, de nem túl lélekemelő sportot, amelyben egy élő állat a labda. Két nap kellett, hogy valaki megkönyörüljön rajta. Hívta a rendészetet, a kiskutya állatorvoshoz került, kiszáradva, sokkos állapotban. Gerincsérüléssel, jelenleg bénultan, de akadnak jó jelek, kissé már tudja mozgatni a lábait.

Ennyi a sztori.

A kutyus akár fel is gyógyulhat és már kész is a hepiend.

Tessék, kérem, most lehet szörnyülködni: hova jutott a világ! Micsoda kölykök vannak! Milyen szüleik lehetnek!

Hirtelen nagyjából ennyi sztereotip típusduma jutott az eszembe…

Lehet az internetet böngészve szörnyülködni. Lehet súlyos megállapításokat tenni: persze, ma még egy védtelen kisállatot rugdaltak össze, holnap meg majd nyugdíjassal teszik ezt, csak úgy, játszásiból!

Mindenkit megnyugtatok: nem fognak embert összerugdalni. nagy valószínűséggel nem. Mert lehet, hogy ott dolgozik bennük a gonoszság, de nem hülyék. Tudják, hogy azért – ha kiderül – súlyos büntetés jár. És ki az a marha, aki szereti, ha megbüntetik? Persze, az elkövető mindig úgy gondolja – ha gondolkodik ezen egyáltalán -, hogy nem kapják el. És – sajnos – sokszor tényleg nem kapják el. Így lett társasjáték például bizonyos helyeken az „öregezés”, ami arról szól, hogy ki tud több pénzt kipofozni egy nyugdíjasból. De ott nem annyira a verés a lényeg – bár az is örömet szerez olyik elkövetőnek -, hanem a megszerezhető anyagi javak.

De vissza a konkrét esethez. Az elkövető gyerekek valószínűleg megússzák a dolgot. Nem fog kiderülni, ki a tettes. És ebből mindjárt megtanulnak pár hasznos dolgot.

Például azt, hogy meg lehet úszni a disznóságokat. Egyikük kitalálja, a többi meg megy utána. Így erősödik a csordaszellem. Tiltakozna, de nem mer, mert az olyan ciki lenne – így fejlődik ki a „tartsd a pofád” mentalitás.

Aztán eltelik pár év. Felnőnek. Elválnak útjaik. A kiskutya emléke elhalványul. Mert csak egy jelentéktelen kölyökcsíny volt. Bár a bunkóbbak, bepiálva tán néha elhencegnek vele…

Az egyikükből tán portás lesz, a másikból cégvezető. A harmadikból, többiből meg ki tudja mi. És dehogy rugdosnak embereket!

Legfeljebb meglöknek a mozgólépcsőnél. Bár tán még azt sem, mert az is testi kontaktus… Csak beszólnak, ha nem vagy elég gyors az úton. Alávágnak a kollégának, hogy ők kerülhessenek több pénzért, jobb pozícióba. Mindezt, persze óvatosan, nehogy bajuk legyen belőle. De néha elengedik magukat és leordítják valaki fejét, ha úgy érzik, az hátráltatja őket, terhükre van. Már – feltéve -, ha a másik gyengébb náluk, ha védtelen. Elegánsék ezt hívják verbális agressziónak, pedig csak egyszerű bunkóság. És ők rendesen kinevelődtek a bunkóképzőben.

Valamennyi erőszak kell az életben. Ha nem lenne bennünk agresszivitás, az emberi faj már régen kihalt volna. De még az egyszerű játékhoz is kell erőszak, gondoljanak csak a sportpályára: ketten rohannak a labdáért, az ügyesebb, gyorsabb, agresszívabb játékos fogja megszerezni.

Nincs semmi baj az erőszakkal. Feltéve, ha kordában tartják. Ezért találtak fel már évezredekkel ezelőtt olyan érdekes dolgokat, mint: civilizáció, kultúra, törvények. És tessék, kérem, lehet játszani!

És mi az ügy tanulsága?

Ja, az nincs. Viszont – ha valakit nem fáraszt nagyon -, bárki elgondolkodhat rajta, hogy ő milyen baromságokat csinál nap, mint nap, amivel fájdalmat okoz másoknak. Meg azon, hogy a fájdalom nem jó.

Nekem elhihetik. Rúgtam már bele másokba és rossz volt. Belém is rúgtak és az se volt egy fáklyásmenet mákos tésztával…

Gondos ápolás...

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/27357/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Magánügyek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?