Nem magadnak építed!

Cabe

- Meg vagy te húzatva, kicsi rigó! Nem a tiéd a világ, az ország! Nem magadnak építed! – magyarázta nekem dr. Ürdüngen Szvetozárt.   Kupakői Kurír bányaügyi és táncművészeti szaklap alapítója és főszerkesztője, a régi megélhetési demokrata.

- Ott vagy te eltévedve, hogy valamilyen – abszolút felfoghatatlan – okból, úgy képzeled, hogy bárkit is érdekel a te nyavalyás kis sorsod! – folytatta és elégedetten hátradőlt a kedvenc fotelomban, az általam külön a számára rendszeresített, de legalább ihatatlan gyümölcsös sört kortyolgatva.

Aztán folytatta okosításomat, ahogy a nagyon naiv és teljes mértékben nyeretlen kétévesekkel szokás. Az a csekélység, hogy több mint ötvennel múltam kettő, a legcsekélyebb mértékben sem zavarta.

- Mert vegyük az a nagyon vidám helyzetet, hogy leég fejed felől a tető. Megesik ilyesmi, ha nem is nap, mint nap. És? Ha a tető feltűnő hiányosságai okán az a fránya, mindenhova betolakodó eső rommá áztatja a cuccaid – ne reszkess -, segítened rajtad. Felajánlanak két cserelakást is – az egyiket muszáj elfogadnod, különben a holmid megy egy raktárba, te meg a híd alá -, szépeket, jókat. Az egyik akkora, hogy még a bútoraid se nagyon férnek be, nem hogy te! No de a másik! Ott mindjárt fogadóbizottság fogad. Nem is kisszámú! Igaz, hogy leginkább Csótány Csabikból áll, de ha jobban megnézed, nem kell keseregned: Poloska Paliék is képviseltetik magadat. Az Illés régebben azt kérdezte: „Mondd, te kit választanál?” Itt megteheted!

- A derék hivatalnok meg széttárja kezét. Sajna csak ez van. Ő nem tehet róla. Volt más kéró is, de azt lehúzták a listáról. Hogy ki és miért, ahhoz neked semmi közöd. De jobb is, hanem foglalkozol vele, mert a magadfajta tanulatlan jobbágy hogyan is érthetné meg a magas hivatal működését? Elárulom neked: sehogy. Nem csak azért, mert eleve hülyének születtél, és mert bevetted azt a maszlagot, amit már hátulgombolós korod óta hallasz: a legfőbb érték az ember!

- Ilyesmi csak az irodalomban fordul elő, tudod abban a fajtában, amelyikben a szegény ember legkisebb fia ádáz küzdelemben veszi a sárkány mindhét fejét, hogy kézfogót tarthasson a világszép királylánnyal és övé legyen a fele királyság!

- Nem a kedvedért megy le Hold és kel fel a Nap. Hanem, mert ez a dolguk. Ha nem lennél, akkor is ezt csinálnák, mindenki legnagyobb megelégedésére. Csak egy pár hónapos kölyök vizsla képzelheti télen, a hóesésben rohangálva, hogy a havazást kizárólag az ő kedvéért találták fel, hogy legyen mivel játszania, a hópelyhek után kapdosva! Egy ember több esze kell, hogy legyen!

- Ha jól tudom, te még mindenféle iskolákba is jártál. Jó, megértem, fűtöttek rendesen, meg a társaság is remek volt. Viszont, hogy ott tanítottak is valamit – úgy látom -, neked fel se tűnt. Nem is tanultál semmit. Se te, se kollégáid. Még mindig nem érted, hogy közönséges biodíszlet vagy a fene nagy játszótéren, ahol a nagyfiúk mászkálnak a mászókákon, a nagylányok csúszkálnak a csúszdákon és a focipályán csak az arra érdemesek rúghatnak labdába. Tudsz te egyáltalán focizni?

- Valaha tudtam – feleltem. – De már évek óta nem játszottam.

- Persze! Ellustultál! Elkényelmesedtél! Csak üldögélsz a langyos vízben…

- Utálom a langyos vizet! Csak nincs hol, nincs kivel játszani – mondtam.

- És te ebbe szépen beletörődtél! Mert csak erre vagy képes! De nem is baj, mert ez a te dolgod. Szép csöndben tedd a dolgod és tartsd a szád! Na jó, esetleg lemehetsz a parkba, a bolond barátoddal, marhaságokat beszélni. Az úgyse zavar senkit. Nem is jut el sehova, mert senki sem hallja meg. De ha meg is hallaná, kit érdekel, mit fecseg két vén marha?

- Tudod mit? – kérdezte még. – Tanulj meg inkább sakkozni. Ott majd te tologathatod a bábukat! Ott tán nem mindig te kapod a mattot! És játssz! Sokat! Akkor majd nem fogod törni a fejed a világ dolgain, csupa olyasmin, amihez neked - meg a magadfajtáknak -, semmi közük! 

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/27334/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?