A disznó szárnyra kelt

Cabe

Gondolom, az ártott meg, hogy nehéz és egészségtelen ételt vacsoráztam. Esetleg, hogy elalvás előtt a Pink Floyd Animals című lemezét hallgattam, amelyen sok szó esik szárnyra kélő disznókról. Ezért eshetett meg, hogy álmomban, valahogy, a falon keresztül berepült egy disznó a szobába. Ő tájékoztatott az alábbiakról:

Rendes dolog tőletek ez az állatvédő szövetség. Tényleg jól esik, hogy védtek minket, annak ellenére, hogy olykor - heves felindulásból -, felfaltok. De piszok nagy öngólt lőttetek vele. Mert ha valaki felétek elgondolkodik kicsit – tudom, ez nálatok nem szokás, ez az aranyhörcsögök és ebihalak kiváltsága -, pillanatokon belül rájön: „Szép, szép, hogy van állatvédő szövetség, de mi van az embervédelemmel?”

Gondolkodtál már rajta, hogy miért nincs embervédők szövetsége? A találmány nem új, valami régi sci-fi regényben már írtak is róla.

- Nem olvastad? – kérdezte a disznó. – Persze, te nem olvasol. Leragadtál az Állatfarmon, ahol minden állat egyenlő, csak vannak sokkal egyenlőbbek is.  

Nem olvasol te semmit, csak a számítógéped meg a telefonod bámulod. Körül se nézel. Nem veszed észre, hogy páriák alszanak az aluljárókba, olykor a csupasz betonon. Édi-bédi kiscicák képeit nézegeted, közben pedig gyerekek koplalnak, mert nem tudták befizetni nekik a suliban az ebédet. Arról már nem is beszélek, hogy helyenként embereket temetnek el élve, vagy épp égetnek meg. Még ha be is kerül ilyesmi a híradóba, úgy nézed, mintha akciófilmet látnál. És közben aggódsz a szumátrai törpepatkányok lelkivilágáért, mert nem rágcsálhatnak eleget. Nem csak szerepet tévesztettetek, amikor kitaláltátok, hogy ti vagytok a teremtés koronái, de arányt is. Már gőzötök sincs arról, hogy mi a kicsi és mi a nagy dolog. A leglényegesebb a színes papírok csereberéje lett, amit ti pénzmozgásnak, meg gazdaságnak hívtok. De már ezt is sikerült látszólagossá tennetek, már a papírokat is kihagyjátok a játékból, csak számítógépekbe pötyögtök be bájtokat. És komolyan is veszitek a sosem létezett mennyiségű pénz mennyiségét. Aminek az átírására még egy egészen gyenge képességű alsó tagozatos nebuló is képes lenne. Mert az, ott a gépben, csak bitek halmaza és nem a valóság. Csak ti hiszitek valóságosnak és igaznak, akár a romantikus esti filmet, amin olyan jól lehet pityeregni. Még akkor is, ha valahol, hátul, a kisagyatokban tudjátok, hogy egy marhaság az egész.

Azt, hogy a fajod a hülyék gyülekezete, már akkor sejtettük, mikor rákaptatok a malacevésre. Nem azért, mintha nem lennénk jóízűek, de megfeküdjük a gyomrotokat, aztán ilyeneket álmodtok. És soha nem ébredtek fel… Ne aggódj, nem az örök álomra gondolok! Az egy másik mese. Nem ébredtek fel, mert kényelmetlennek találjátok a valóságot. Akkor már sokkal érdekesebb röpködő disznókról olvasni, és az ilyesmitől nem is fájdul meg az ember feje. Mert nincs jelentősége.

Micsoda marhaság! – legyint az olvasó és tovább ugrik egy másik posztra. – Még, hogy repülő disznó! Olyan nincs is!

Persze, hogy nincs. Nem létezik, ahogy az embervédők szövetsége is csak egy mese. Ilyesmiről legfeljebb az aranyhalak mesélnek, ködös éjszakákon, az akváriumukban, mikor okítják az ifjabb példányokat. Hogyan ne rendezzék be a világukat, mikor majd az aranyhalak uralják a Földet.

Mert ők szentül hiszik, hogy ez a jövő. Az aranyhalak rémuralma. És tán nincs is túl messze az a kor, mikor majd megvalósul. Nem azért, mert túlszaporodtatok és nem azért, mert felzabáljátok a világ valamennyi erőforrását, elpocsékoljátok a saját ivadékaitok jövőjét. Az ok sokkal prózaibb: nem törődtök egymással. Sehol egy centi szolidaritás… Na jó, az azért akad, néha, egy kicsi. De az is lehet, hogy csak egyszerűen utáljátok egymást. A magas a kicsit, a fekete a fehéret, a népies meg az urbánust. Mert csak a különbségeket veszitek észre, nem azt, ami letagadhatatlanul és örökre összeköt. Hogy mind emberek vagytok. Azt mondod, ez kevés? Szerintem meg éppen elég.

Álmomban elnéztem a bölcselkedő disznót. Milyen formás a combja! Mondhatni: ennivaló. Mert a nem a sok süket duma számít, hanem a kaja. Hogy felfalhassak mindet!

 

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/27226/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?