Mit akarnak Magyarország polgárai?

Cabe

Kis netes fejtágító politikusoknak és egyéb szakembereknek. Röviden összefoglalva a nyilvánvalót, amit csak a vak nem lát és a süket nem hall. Azt meg, hogy valami bűzlik, úgyis érzi mindenki.

Két mottója is van ennek az írásnak, és mind a kettő jó nagy közhely:

„A jó pap holtig tanul.”

„Még a leghülyébbtől is lehet mit tanulni.”

De miről is van szó? A politikusok és hasonszőrű társaik – tudomásom szerint – gyakran agyalnak azon, mit is akar a nép. Vagy, ha úgy jobban tetszik: a nemzet. Nem, nem okvetlenül azért, hogy teljes lendületből nekiiramodjanak ezt teljesíteni. Csak jó tudni, hogy mit is szeretnének, mert ezt a tudást prímán a maga előnyére tudja fordítani egy ügyes szakember.

Akkor, most idevigyázzatok kedveskéim, megmondom nektek a tutit.

Kezdődik azzal, hogy nincs itt szükség közvélemény kutatásra. Se jól fizetett közvélemény kutatókra – bocs, hogy alátok vágok -, akik marha bonyolult módszerekkel, kiterjedt és alapos felméréssel, bármikor képesek bebizonyítani, hogy az emberek többsége büdösnek találja a záptojást. Amiről, egyébként, mindenki tudja, hogy büdös.

A lényeg – a kutyával együtt – ott van elásva, hogy ebben a bonyolult – és olykor zavaros – világban, nem okvetlenül a bonyolult – és zavaros – válaszokat kell keresni. Mint amilyen ez a mondat is volt… Mert a helyes válasz a címben feltett kérdésre nagyon egyszerű. És teljesen független politikai hovatartozástól, világnézettől, vallási kötődéstől, anyagi, gazdasági helyzettől, a társadalomban elfoglalt pozíciótól és úgy egyáltalán, valamennyi érdekes és szép dologtól, amelyek megosztják az embereket.

Akkor, ahogy ígértem, - mert általában meg szoktam tartani az ígéreteim – mondom a tutit:

Egy kicsit jobban szeretnének élni. Boldogok szeretnének lenni.

Ennyi. És semmi bonyolult hadova!

Most lehet naivnak, meg idiótának titulálni! A lökött az hiszi, ennyire egyszerű az egész!

Igen, ennyire egyszerű. Jóformán egész életemet azzal töltöttem – és sajnos, már jó sok eltelt belőle -, hogy roppant bonyolult problémákat redukáltam egyre egyszerűbb kérdésekké, mind primitívebbekké, hogy még egy olyan buta szerkezet, mint a számítógép, meg tudja válaszolni azokat. Igen – nem. Egy bit az egész.

Persze, lehet ideig-óráig eredményeket elérni – akár választásokat is nyerni -, hogy fennen hirdetem: a másik fél mekkora marha és különben is: gazemberek gyülekezete. És tényleg, a népség, katonaság még boldog is, hogy megszabadították őt lüke csibészektől. Csak épp… Mi, ebben az országban már bírunk bizonyos tapasztalatokkal a „felszabadítás” terén. A saját szemükkel láthattuk, hogy az nem okvetlenül olyan szép, mint amilyennek lefestik. És védtek már minket olyan gaz ellentől eleget, akinek – mellesleg – esze ágában sem volt ránk támadnia.

Igen, majd mindenki utál valakiket, másokat. Mert ilyen az emberi természet, általánosító, hülye és kicsinyes. Meg lehet lovagolni az ellenszenvet – akár gyűlöletnek is nevezhetjük -, de minek? Ha valaki tud olvasni – és úgy hallottam, ezt ebben az országban kötelezően oktatják -, egész nyugodtan utánanézhet a történelemkönyvekben, hogy ez mennyire eredményes. De ha nincs kedve utána kavarni az érdeklődőnek, elárulom: semennyire. Pillanatnyi sikereket lehet vele aratni, de hosszútávon tuti bukta erre alapozni.

Lehet rövidtávú, úgynevezett hangulatjavító intézkedéseket tenni, de minek?

- Ezzel fogjuk megnyerni a választást! – feleli rá valamelyik okos. És lőn! Tényleg nyernek.

Aztán minden megy tovább, mint azelőtt.

És a nép, az Istenadta nép, hamar rájön, hogy már megint átverték. És dühös lesz. És szidja a kormányt, mint a bokrot.

Aztán, a következő szavazáskor vagy megint meg lehet vezetni, vagy nem. És ez így csordogál, változhatnak kormányok, de akár rendszerek is. Jöhet bármilyen új főfejes. Csak a lényeg marad mindig ugyanaz:

Egy kicsit jobban szeretnének élni. Boldogok szeretnének lenni.

És ha valaki erre bazírozza a programját, aztán meg ezért dolgozik, az mindig tuti nyerő marad.

Ilyen marha egyszerű.

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/27037/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?