A terrorista Franciaországban

Cabe

A hír: ma hajnalban Belgium átadta a francia hatóságoknak a Salah Abdeslamot, a 130 halottal és több, mint 350 sebesülttel járó párizsi merényletek egyetlen életben maradt elkövetőjét. Bocs, még csak gyanúsított...

Ügyvédei szerint már alig várja, hogy számot adhasson tettéről a francia hatóságok előtt. Állítják még azt is, hogy a merényletsorozat értelmi szerzője semmiképpen sem lehetett ő, mert: „annyi esze van, mint egy hamutartónak”. A védelem egyéb mentő körülményről egyelőre nem nyilatkozott…

Az nem is nagyon akad -, de ez csak az én véleményem. Az azonban biztos, hogy kimeríti a minősített őrültség esetét, ha valaki másokat csak úgy felrobbantgat. Ha teszi mindezt öngyilkos merénylőként, akkor meg száz százalék, hogy az illető komplett idióta. Ezen nincs mit szépíteni.

És elhiszem: tényleg nem ő volt az értelmi szerző.

Nem ismerem, nem ismerhetem az iszlám fanatikusok gondolkodásmódját, lelkivilágát. De azt erősen kétlem, hogy egy olyan személyiség, mint Abdeslam képes lett volna egyedül megszervezni egy ilyen bűncselekményt. Ehhez ugyanis kellettek mélyen fanatizált bűntársak, akik a megfelelő pillanatban felrobbantják magukat, Allah nagyobb dicsőségére. Fegyverek, robbanóanyag, logisztika. És mindezt úgy összehozni, hogy közben a hatóságok ne neszeljenek meg semmit. Ez azért nem kis feladat… Pénz kell hozzá, nem is kevés. Megfelelő háttér. Búvóhelyek, raktárak.

Nem vagyok híve az összeesküvés elméleteknek, de ha egyszerű, deduktív logikával – ahogy Sherlock Holmes szokta a regényekben -, végiggondoljuk az eseményeket, arra lyukadunk ki: nem túl életszerű, hogy Abdeslam az egyedüli értelmi szerző. Mi több, nagy valószínűséggel nem is ő az fő „Tervező”. Már csak azért sem, mert neki is fel kellett volna robbantania magát. Ez azért nem jellemző az ilyen ügyek kiagyalóira.

Nekik ennél drágább a bőrük – már a maguk számára. Ők szépen megülnek valahol a háttérben, ismeretlenül és csak mozgatják az olyan bábokat, mint ez a szerencsétlen balek. Félreértés ne essék: nem sajnálom, és nagyon remélem, nem kerüli el méltó büntetését, sem elmeállapotára, sem más, légből kapott enyhítő körülményre hivatkozva. Mert vannak olyan súlyos ügyek, ahol semmilyen körülmény nem mentheti az elkövetőt.

Vallani akar a francia hatóságoknak. Valószínűleg hosszasan és kimerítőn meg is teszi ezt, de kétlem, hogy igazán értékes információkkal fog szolgálni. Ő ugyanis legfeljebb a kifutó fiú posztján szerepelt a terrorista-bizniszben. Egy piti bűnöző, aki telebeszélték a fejét, hogy hős lesz, ha meghal a nagybetűs „Ügyért”. Hogy aztán csak egyszerűen berezelt, vagy az értelem egy halvány szikrája villant fel a koponyájában, nem tudom, de nem robbantotta fel magát.

És most beszélhet.

Beszélhet azokról, akik mögötte felette állnak. Nincsenek hiú reményeim, a konspiratív szervezetek egyik fő szabálya, hogy mindenki csak a következő, okvetlenül szükséges láncszemet ismerje. De ha meg van a fonal vége, talán fel is lehet gombolyítani az egészet. Talán – így nagybetűvel. Mert a szálak valószínűleg sokkal messzebbre vezetnek.

És valahol, sebezhetetlenségük biztos tudatában, a Terror Tábornokai most jót röhögnek a markukba. Veszkődjenek csak a hatóságok az eldobható, feláldozható közkatonával. Van helyette másik. Aki már készen áll. Készen arra, hogy holnap robbantson, vagy még nagyobb gazságot műveljen, az iszlám nagyobb dicsőségére. Vagy másért. Ami adódik…

Őket kéne végre nyakon csípni...

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/26895/pics/lead_800x600.jpg
Busongó,Fősodor,Iszlám
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?