Doktorok és páciensek

Cabe

Most volt a csernobili katasztrófa 30. évfordulója. És a szomorú jubileum után elmerengtem: ugyan mi lehet veszélyesebb egy bekracholó atomerőműnél? Két bekracholó atomerőmű? A válasz sokkal egyszerűbb: az emberi hülyeség.

Az emberi hülyeség, aminél pillanatnyilag nincs nagyobb hatóerő. És árad felénk a médiából, ilyen-olyan újságírók, közszereplők politikusok útján. Neveket persze nem írok, mert ha valaki a nyakamba akasztana egy sajtópert, elég nehéz lenne ügyvédet fogadnom és a védelmemet finanszírozni a közmunkás béremből.

Csak megjegyzésként: Igen, akad ilyen közmunkás is, aki cikkeket ír, meg jól-rosszul kezel egy számírógépet. Mi több! Ha minden kötél szakad még programozni is tudja. Csak épp… Lassan már abba a korba lép, azokhoz csatlakozik, akik – mint a minap megtudhattuk egy nívós írásból -, felzabálják a fiatalok jövőjét. A nyugdíjasok gyanús társulatához. Már ha megéri.

És jó esélye van, hogy megéri. Mert nem veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. Jelenleg úgy tűnik, ez a legbiztosabb módja annak, hogy az ember hosszú életű legyen ezen a földön. Mert szegényes az eszközpark, rosszul felszereltek a kórházak, az orvosok, ápolók meg leterheltek. Már az is könnyítés nekik, ha egy beteg-jelölt nem vegzálja őket bokros teendőik közepette. Mi több, akkor nem is lesznek olyan élményeik, mint a peches doktornak, akihez bizonyos papírok toppant be egy vastagbőrű úriember.

A doktor úr visszaköszönt – ez igazán szép és nem mindennapos dolog volt tőle. Nem kínálta hellyel a beteget, erre nem jutott ideje. Mert csörgött a telefonja. Aztán magánbeszélgetést folytatott hosszú percekig. Érthető, nagy a leterheltség, nincs idő személyes kapcsolattartásra. Jó, ha így tud kommunikálni a barátaival, rokonaival. Esetleg üzletfeleivel.

A várakozó kivárta a sorát. Aztán, mikor arra került a sor, hogy észrevegyék, azért megérdeklődte:

- Kedveském, ha az én tébé-járulékomból fizetnek, ergo, a főnököd vagyok, akkor miért nem állsz haptákba, ha beteszem hozzád a lábam?

Újabb megjegyzés: ezt a megjegyzést, és rendreutasítást csak azoknak javallom, akik kellőképp őrültek, közel két méter magasak és ősz fejük ellenére igen kisportoltnak látszanak. Az ilyeneknek ugyanis legfeljebb csak a felháborodott replikát kapják meg, hogy egy orvossal nem lehet így beszélni.

A hitetlenkedő doktort pedig meg lehet nyugtatni: lehet így beszélni. Mint a mellékelt ábra mutatja: ez alkalommal is sikerült. Mi több, még bíztatni is lehet, hogy povedálás helyett szakadjon már neki a munkájának és töltse ki az elé tett papíroson azokat az érdekes kis rublikákat. De ha nem tud írni, kérje meg nyugodtan a jelenlévő ápolónőt. Annak talán menni fog.

A hápogó doktort még arról is fel lehet világosítani, hogy nem érdemes túlzásba vinni az idegeskedést, mert az ilyesmitől gyomorfekélyt, esetleg szívinfarktust is lehet kapni. Az sem árt, ha a túlsúlyos, harmincas dokit figyelmezteti az elhízás hátrányaira az ötvenes páciens, valamint utal arra, hogy a dohánytermékek reklámozása tilos, ezért nem kéne a cigarettáját az asztalon tárolnia.

Bár ez utóbbi megjegyzés merő farizeusság volt, az okvetetlenkedő maga is dohányzik.

Ezek után váltottak még néhány szót, a doktor meg írta, amit kellett. Csak, hogy már ne is lássa az egészségügyi reform legnagyobb gátját, a pácienst.

Mert mindennek a páciensek az okai. Ha nem lennének, az egészségügyi dolgozóknak nem kéne annyit robotolniuk. És ki a bánatot érdekelne, hogy lepukkantak a kórházak? Tiltsák be a betegségeket rendeletileg és főként: töröljék el az alkalmassági vizsgálatokat. Máris csúcsra járna az egészségügy. És szép lenne az élet és dalolnának a madarak…

(Megjegyzés 1. Ez a cikk nem a munkájukat tisztességes végző egészségügyi dolgozókról szól! Nekik megbecsülés és tisztelet!)

(Megjegyzés 2. A bejegyzéshez tartozó kép csak illusztráció!)

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/26862/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?