Információbiztonság agyhalottaknak

Cabe

Az informatikai biztonság sarkalatos kérdéssé vált manapság. Ezért célszerű az információk, adatok biztonságát legjobban veszélyeztető két elemet, a felhasználót és a számítógépet egymástól szigorúan elkülönítve, lehetőleg ketrecben tárolni. A ketrecben tárolás szisztémáját az állatkertben tanulmányozhatjuk, veszélyesebb vadaknál, úgy, mint párduc, leopárd, tigris.

Fontos figyelmeztetés! A ketrec rácsaiba tilos nagyfeszültségű áramot vezetni, mert az kárt tehet az őrzött egyedek látogatóiban!

Amennyiben a felhasználót mégis a számítógép közelébe szándékozunk engedni, úgy szigorúan ragaszkodjunk a DNS minta alapján, valamint arcfelismerő és ujjlenyomat olvasó rendszerrel történő azonosításhoz. Ha ezek alapján egyértelműen sikerült azonosítanunk a felhasználót, úgy az máris jogosultságot szerzett a naponta változó, rövid, mindössze 350 karaktert tartalmazó jelszavának begépelésére.

Fontos megjegyzés: a jelszónak egyenlő arányban, de véletlenszerű elrendezésben kell tartalmaznia betűket, számokat, írásjeleket, valamint a billentyűzetről bevihetetlen karaktereket. Ez utóbbiakra azért van szükség, hogy egy gaz hekker a billentyűzetet használva hozzáférhessen a gépen tárolt rendkívüli fontosságú adataikhoz, olyanokhoz, mint a nagymama mákosrétes-receptje.

A jelszót természetesen naponta változtassuk. Leírni, számítógépen, telefonon, esetleg hálózati felhőben tárolni – természetesen - tilos! Az új jelszót, a felhasználónak okvetlenül mutassuk meg, hogy lehetősége legyen a gép használatához. Mi több, tíz másodperces memorizálási időt is engedélyezhetünk neki. Aki ilyen hosszú idő alatt nem képes egy rövid, mindössze 350 karakteres jelszó megjegyzésére, az nem méltó, hogy használja a mi biztonságos rendszerünket.

Wi-fi és egyéb hálózatokba a felhasználó csak az általunk már regisztrált eszközzel – telefon, laptop, számítógép – léphet be. Az eszközök regisztrációját megkönnyítendő, a felhasználónak mindössze az Alpok legmagasabb csúcsára kell felmásznia és ott, egy tövestől kitépett lángoló fenyőfával kell lángbetűkkel az égre írnia a kütyü MAC kódját. Ha ez nem sikerül neki, nem garantálhatjuk számára biztonságos hozzáférést. De a szimpla hozzáférést sem.

Eszköz oldalról lényegesen növeli a biztonságot, ha kivesszük a telefonból, laptopból az akkumulátort és semmilyen elektromos hálózathoz való csatlakozási lehetőséget nem engedélyezünk. A villamos áram, mint tudjuk, veszélyes üzem. Nem csak az eszközöket működteti, de az azokat használó emberben kárt is tehet. Tehát már csak üzembiztonsági és balesetvédelmi okokból is kerülendő a használata.

Az egészség mindenek felett!

A kütyük használatához szükséges feszültséget termelje meg a felhasználó! Rögzített kerékpárokkal, szobabiciklikkel dinamókat, áramfejlesztőket hajthat meg a szükséges mennyiségű elektromos áram kitermeléséhez. Ezzel nem csak az energiatakarékosság, a környezetvédelem, valamint a felhasználó fizikai erőnlétének kérdéseit oldhatjuk meg, hanem arról is gondoskodhatunk, hogy az adott eszköz használatát ne vigyék túlzásba. Ki tud úgy szörfölgetni az interneten, ha teljes erejéből tekernie kell közben egy szobabiciklit?

Az adatok védelmének utolsó frontvonalát a programok képezik. A legegyszerűbb megoldás az, ha valamennyi program elindításához, valamint a program bármilyen funkciójának használatához jelszót kérünk. A jelszavak – mondanom sem kell – nem lehetnek azonosak, viszont hosszuk minden esetben meg kell, hogy haladja a bűvös háromszázötven karaktert. (A jelszóval kapcsolatos tanácsokat lásd feljebb! Ha még akarod.)

Hogy miért ragaszkodunk éppen a bűvös, 350 karakteres jelszóhoz? Egyszerű. Nincs a világon, oly szupergyors olvasó, aki tíz másodperc egyáltalán végig tud olvasni egy ilyen hosszú jelsorozatot. A megjegyzésére meg végképp képtelen, legyen bár fotografikus memóriája.

Ezzel pedig gyorsan, hatékonyan és végleg kiküszöbölhetjük a számítógépen tárolt adatok biztonságát fenyegető legfőbb tényezőt, az embert. Ha pedig ez a gyenge láncszem nem szerepel a képletben, úgy adatainkat a legnagyobb biztonságban tárolhatjuk, az idők végezetéig.

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/26608/pics/lead_800x600.jpg
Agyament informatika,Fősodor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?