Űrhajózni muszáj!

Cabe

Navigare necesse est. Hajózni muszáj – mondták a régi rómaiak és ők többnyire tudták, mit beszélnek. Azóta kicsit változott a világ… Bár hajózni ma is muszáj, de a mondás bátran kiterjeszthető az űrre is. Itt élünk a Tejút egy félreeső részének jelentéktelen bolygóján, de a jövőnk odakint van. Az űrben. Ahol piszok hideg van, egyáltalán nincs levegő, viszont akadnak mindenféle kényelmetlen sugárzások. Ahol távoli csillagok várnak ránk bolygóikkal, a hihetetlen messzeségekben, hogy felfedezzük őket.

Manapság a derék átlagpolgár nem sokat törődik az űrhajózással. Megnézi az aktuális sci-fi filmet, aztán legyint: mese habbal. És különben is: vagyonokban kerülnek az űrhajók, de legalább semmi hasznuk – legyint. Az egész űrhajózás csak a kockafejű okoskodók fantazmagóriája. Jó, persze a műholdak kellenek, mert a GPS-nek működnie kell, meg a műholdas kommunikációra szükség van. De drága pénzért, embert juttatni az űrbe, csak, hogy ott legyen? Tiszta zöldség… Mikor annyi másra el lehet költeni azt a pénzt… Például fegyverekre, vagy épp aranyülőkéjű vécécsészére.

„A Föld az emberiség bölcsője, de nem maradhatunk örökké bölcsőben.” – kezdte el mondogatni egy Ciolkovszkij nevű úriember, még a XIX. században, aztán a folytatta ezt a XX. században is. És bár ő már nem tudhat róla, azért sikerült bogarak tennie egy sereg ember fülébe. Mert azt csak egy egészen hülye képzelheti, hogy egy olyan zárt rendszerben, ami a Föld nevű bolygó, a végtelenségig fenntartható a fejlődés. Semmilyen zárt rendszerben nem létezik végtelen fejlődés. Előbb-utóbb feléljük a rendelkezésre álló erőforrásokat. Tesszük ezt már most is, egyre gyorsuló, félelmetes ütemben, hála az emberiség exponenciálisan történő szaporodásának. Az pedig csak a nagyon sötétzöldek hagymázas álma, hogy az emberek képesek lesznek visszavenni az igényeikből, a természet, az ökoszisztéma megőrzése érdekében. Egy frászt. Jó, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a tudatosabbak még az árammal, vízzel is takarékosabban bánnak, de… De senki sem akar lemondani arról, hogy autóval járjon, tévét nézzen, feltöltse a telefonját, pöcögtesse a számítógépét. És így van ez egy sereg más dologgal is. Itt, a világ fejlettnek mondott felében. A másik felében meg az emberek álma, hogy legyenek nekik is mindenféle kütyüik, meg autón járhassanak, úgy élhessenek, ahogy azt a tévében, az interneten látják.

Csak megjegyzésként: és akár vidám népvándorlásokra is kaphatók ezért, mint mostanában jól megfigyelhető.

Űrhajózni muszáj, ha nem akarjuk, hogy belátható időn itt üldögéljünk a fene nagy córeszben nagy tömegekben. És ha nem olcsó mulatság, akkor bizony pénzt kell ölni bele. És megéri. És lehetséges. Kennedy elnök, az űrsokk idején, mikor láthatták, hogy szovjetek mennyire megelőzték őket az űrkutatás idején, azt ígérte népének: „Tíz éven belül embert juttatunk a Holdra!”. És megcsinálták. Az volt az űrhajózás aranykora.

Bár vannak összeesküvés elméletek, melyek szerint kamu volt az egész Holdra szállás. Mint ahogy vannak elméletek, melyek szerint Jurij Alekszejevics Gagarin, az első, hivatalosan elismert űrhajós egyáltalán nem repült 1961. április 12.-én. Ez utóbbi állítás még igaz is lehet, ismerve a szovjet rendszer dezinformációs gyakorlatát. Egy dolog bizonyos: valaki repült, akkor, vagy korábban. És Gagarin kiválóan megfelelt a szovjet hős szerepére.

Mi – sajnos – tudjuk, hogyan működnek a szovjet típusú rendszerek. Gondoljunk csak április negyedikére, mely napon oly sokáig ünnepeltük a semmit, vagy a sosem volt Osztyapenko kapitányra.

Űrhajók viszont vannak. Műholdak, itt fejünk felett és Pathfindert, a Curiosityt is eljuttatta valami a Marsra. A Voyager eszméletlen távolságban, a Naprendszer határainál.

Rajtunk áll móka… Punnyadhatunk itt tovább, szép lassan – vagy ellenkezőleg, nagyon is gyorsan – felélve, elpusztítva mindent. Vagy mehetünk…

Hogy is mondják a kedvenc sci-fi sorozatomban? „Hogy eljussunk oda, ahol még senki sem járt.”

 (A bejegyzéshez kapcsolódó kép: Ciolkovszkij űrállomás terve 1903-ból, egy 1950-es fantáziarajzon a Tyehnika i mologyezsi folyóiratban)

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/26479/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?