József Attila esete a vasárnapi boltzárral

Cabe

Írna-e verset József Attila a vasárnapi boltzárról tartandó népszavazásról? Majdnem biztos vagyok benne, hogy írna. Pro és kontra egyaránt, de írna. Mert írt ő zseniális verset, hasonló marhaságokról. És a vers messze túlélte azt az aktuális kérdést, amelyről szólt.

Mert az aktuális „nagy” kérdések gyakran oly bohók, mint egy rossz vicc. Mint ez a népszavazás. Nem mondom, az se volt egy király tréfa, mikor törvénybe foglalták a boltzárat, az meg, hogy szavazzunk róla, csak rátesz egy lapáttal.

Nem tudom, mibe fáj egy ilyen szavazással egybekötött mulatság, de tuti hogy nem két fillér. És bármi is lesz a szavazás eredménye, abszolút kidobott pénz. Amit elkölthettek volna valami értelmes dologra is, hogy csak az aktuális ügyeket említsem: kórházfelújítás, iskolafejlesztés.

De nem. A nép szavazni akar, és hol van már költő, hogy megénekelhetné a csúcsra járó demokráciát? Pedig micsoda rímek lehetnének…! És akkor legalább lenne értelme a pénz ablakon történő kilapátolásának.

Félreértés ne essék: szeretek vasárnap vásárolni. Ha lehet. Volt olyan időszak életemben, amikor máskor nem is nagyon jutottam el boltba, mert annyi volt a munkám. Most kevesebb. Máskor is megvehetem a cuccokat, amikre szükségem van.

Nagyon jó érv volt, hogy vasárnap ne plázázzanak az emberek, töltsék az időt a családjukkal. Akikkel eddig plázázni mentek. Vagy menjenek templomba – ez is tetszett.

A plázák - a demokrácia nagyobb dicsőségére -, zárva, a templomokban viszont nem lettek többen. Ez személyes megfigyelés. Viszont Attila – bocs, hogy csak így, de én vagyok az öregebb, meg elég közelállónak is érzem magamhoz – csodaszép Istenes verseket írt. És nagyon istenteleneket is. És írt kommunista verseket is és antikommunistákat. És – horribile dictu – olyat szöveget is, amelyben a Német Nemzetiszocialista Pártot méltatta. Hitler pártját.

A minap, egy iskolában azt magyaráztam egy srácnak, hogy Horger Antal úrra a kutya se emlékezne ma már, ha nem köt bele Attila egy versébe. Amelyet egész nyugodtan düböröghetne akármelyik punkrock zenekar…

Nemigen járok össze a rokonaimmal. És eztán se járok majd plázázni, hétköznap sem. Mi több, ha lesz népszavazás, arra sem fogok elmenni. Mert semmi értelme. Ahogy a boltzárnak sincs.

Április 11.-én, a Költészet Napja – József Attila születésnapja. Ma lenne 111 éves, ami szép, kerek évforduló, hogy megemlékezzünk a nagy költőről. Tán a Cseh Tamás énekelte Bereményi Géza sorok fejezik ki a… Mit is?

 

Mert minden vonatnak mindegyik,

mindegyik ablakában ő,

csak ő áll, s hogy mindennek háttal,

azt nem tudja a tanított integető.

 

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/26442/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?