Puskás a legjobb

Cabe

Ma 89 éve, 1927. április elsején született Puskás Ferenc. És most ő lett a győztese a Goal Legends World Cup versenyének, ahol olvasói szavazás alapján döntötték el, hogy ki minden idők legjobb labdarúgója, a szurkolók szerint.

Azt hiszem, nekünk, magyaroknak nem jelentett különösebb meglepetést a nemzetközi szavazás eredménye. Puskás Ferenc – mint mindig – diadalmaskodott, maga mögé utasítva Lionel Messit, Ronaldinhót, Johan Cruyffot, Alfrédo di Stefanót, Paolo Maldinit, Franz Beckenbauert, Ronaldót, Cristiano Ronaldót, Eusébiót, Pelét, Zinedine Zidane-t, Michel Platinit, Marco van Bastent, George Bestet, illetve Diego Maradonát.

Bár a tízmillió futballszakértő országában nőttem fel, sajnos élőben csak egyszer láthattam játszani. Akkor tért haza először az 1956-os forradalom leverése után. A Népstadionban - annyi dicsőséges mérkőzése után -, végre újra pályára léphetett. Magyar-angol vébé selejtező volt a főmérkőzés, ami persze nagy jelentőséggel bírt, de merem állítani, hogy stadionba kilátogatók többsége inkább az előtte megrendezésre kerülő Budapest-Vidék öregfiúk meccsért ment ki.

Mert „a” Puskás is játszik!

És játszott. Sorra szerezte a gólokat.

- Persze, mert tömik labdával – jegyezte meg mellettem valaki.

- Marha – torkolltam le – kaphatnál te napestig ilyen labdákat, akkor is legfeljebb a szögletzászlót találnád el, nem a kaput!

Mert tényleg csoda volt, amit öregedve művelt. Vetődve fejelt gólt. Igaz utána már kicsit nehézkesen tápászkodott fel…

Számtalan legenda szól róla. Legendákat pedig csak olyanokról mesélnek, akiket ezért, vagy azért, de a szívükbe zártak az emberek. Nem csak minket, magyar szurkolókat tudott elkápráztatni. George Best, a Manchester United és az angol válogatott kiválósága mesélte az alábbi történetet:

„Puskással, Charltonnal és Law-val edzősködtünk egy ausztrál futballakadémián. Persze a srácoknak fogalma sem volt arról, hogy ki is az a kövér öreg fickó, aki az észt osztja nekik. Mi meg még rátettünk egy lapáttal. Felhecceltük őket, hogy fogadjunk, tíz lövésből hányszor találja el a tizenhatosról a felső kapufát. A legtöbben ötnél kevesebbre tippeltek. Amikor én tízet mondtam, csak bámultak. És jött a pocakos edző. Első lövés – csattant a felső léc. Aztán még nyolcszor egymás után. A tízedik lövésnél felpörgette a labdát, bal váll, jobb váll, belebiccentett, megsarkazta, hogy le ne essen és aztán telibe lőtte a felső kapufát. A fiúk csendben bámultak, aztán a legmerészebb megkérdezte, hogy hívják. Azt feleltem: nektek csak mr. Puskás.”

 

 

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/26242/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?