Bolond világ

Cabe

Kezdetnek mindjárt leszögeznék valamit: nem hiszek a nagy, csúnya gonosz hatalomban (se háttér, se előtér szinten), aminek az az egyetlen, de ámde örökösen visszatérő célja, hogy jó alaposan kitoljon a csóri polgárral.

Abban viszont mélységesen hiszek, hogy mindennek van valami oka, legfeljebb az okot nem ismerjük.

Jelen esetben viszont ismerjük.

A sajnálatos brüsszeli terrortámadásnak hála ismét előkerültek nálunk is, mint Európa számos más országában is, a törvények, szabályok szigorítását célzó javaslatok. Ezekről lehet vitatkozni, csak éppen teljesen felesleges. Nem vagyok az a kimondott jós, de borítékolhatom, számos helyen, számos biztonsági intézkedést fognak tenni az arra illetékesek. Az általános és teljes közbiztonság üdvére.

Hogy mekkora eredménnyel?

Ezt is borítékolhatom. Minimálissal, ami erősen tendál a nulla felé.

Hogy miért?

Megakadályozta a robbantgatásba a vidám brüsszeli robbantgatókat az, hogy mindenféle biztonsági kamerák felvették őket?

Az igaz, hogy ezen felvételek alapján lehetett körözni azt a derék terroristát, aki sajnálatos módon elmulasztotta magát felrobbantani - lehetőleg jó messze mindentől, egy tök néptelen helyen. De segített ez valamennyit az áldozatokon?

És mindig így megy.

Az emberek nagyobb biztonságban szeretnének élni. Nem akarnak félni.

Nekem például három kaput, biztonsági rácsot, fittyfenét kell kinyitnom, hogy lakásajtóm elé érjek. Harminc éve még egyet sem kellett. Aztán változtak az idők, jöttek az ötletek – egyik sem az enyém volt – és szaporodtak a rácsok, kapuk. És nagyobb lett a biztonság?

Akkor se féltem, meg most se félek, pedig igazán gyáva fickó vagyok. Csak valahogy sose jut eszembe, hogy félnem kéne. Féljenek a rossz fiúk.

Csakhogy ők nem félnek. Vagy lehetséges, félnek ők is – ez persze nem akadályozza meg őket, hogy a tisztes polgárokat riogassák.

A szigorítások, a népség, katonaság mindennapi szabadságának megnyirbálása nem sok haszonnal jár, viszont legalább bonyolultabb lesz tőlük az élet. Már most is túl sok a macera - lásd: a szurkolók ellenőrzése vénaszkennerrel -, ami biztos, hogy használ valamennyit, csak éppen nem old meg semmit. Attól, hogy törvényi hátteret biztosítanak arra, hogy erőteljesebb felügyeletet gyakorolhassanak a polgárok felett, a polgár, ha robbantani akar, akkor robbantani is fog. Vagy füvet termeszteni, ha úgy tartja úri kedve. Hiába olvassák el az e-mailjeit, követik a bankszámláján a pénzmozgását, hiába kamerázzák be a közterületeket, vizsgálják át a reptereken az utasokat. Mi lesz a következő lépés? A metróba is csak személyi motozás után mehet le a dolgozó?

Ostoba helyzet.

A vezetésnek lépnie kell, mindenütt a világon. Elvárják tőle. De mit léphet a szerencsétlen? Megkísérli kézben tartani a dolgokat. De megsúgom nekik: a totális ellenőrzés nem lehetséges. Meg az emberek jó része nem is szeretne olyan világban élni, ahol megvalósul a totális ellenőrzést megközelítő felügyelet.

Akkor fogadjuk el, hogy bárhol, bármikor felrobbanthatnak? Vagy jobb esetben, egyszerűen csak kirabolnak?

Egyik se valami derűs perspektíva. Se a fene nagy ellenőrzés, se az áldozattá válás. Ami – mellesleg – bármekkora ellenőrzés mellett megtörténhet. Mi több, az ellenőrzésnek is lehet áldozatul esni. Mert tévedhetetlen rendszer nincs. Legfeljebb olyan, amelyik tévedhetetlennek hiszi magát, mint ez egyes emberekkel is gyakorta megesik.

Ilyenkor azt szokták mondani: bolond világban élünk. Meg: patthelyzet.

Így a bejegyzés végére meg kéne mondanom a tutit. Csakhogy, ez nem az a blog. Csak annyit írhatok, míg fel nem fedezik az értelem nevű vírust és lakosság száz százalékát nem fertőzik meg vele, addig marad ez a hülye helyzet.

Feltéve, ha nem romlik tovább.

Kellemes húsvéti ünnepet!

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/26134/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Busongó,Fősodor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?