A Száguldó Nagymama

Cabe

A cím természetesen színtiszta és szemérmetlen bókolás. Mert minden Hölgy szereti, ha fiatalabbnak nézik koránál. Mivel rajongásom legújabb tárgya már nyolcvan is elmúlt, valószínűleg nem csak nagyi, inkább dédi, sőt, az ükunokák sem zárhatók ki…

A szuperlatívuszok helyett kezdjük a tényekkel. Magukban is elég szuperek!

Lóki Tamásné 1935.10.27.-én született és a Pécs-Keleti SE igazolt atlétája. Pénteken, 60 méteren 12,77 másodpercet, 200 méteren 50,62 másodpercet futott. 

Ha valaki nem hisz a szemének a kor és az időeredmények láttán… Az ilyen kételkedők láttán belinkeltem a bejegyzés végére a Nagy Futást megörökítő videót.

Őszintén mondom, le vagyok nyűgözve. Nem csak a szédületes futás miatt – az időeredményekről csak annyit, hogy bárki megpróbálhatja utána csinálni. Ha nem tudna lefutni egyvégtében kétszáz méter – és de sok ilyen embert ismerek – a hatvannal talán még megpróbálkozhat, egy órával a kezében. Reméljük, menni fog.

Azért csak reméljük, mert nap, mint nap látom – egy tizenkét osztályos iskolában dolgozom – a gyerekek fizikai állapotát. Sokuknak szinte még az is nehézséget okoz, hogy felmenjenek a második emeletre! Jó, elismerem, régi építésű iskola, nagy belmagassággal, sok-sok lépcsővel az emeletek között… Arról már nem is akarok eszmét futtatni, hogy a gyerekek közül hányan lennének képesek a 60 métert 12,77 másodperc alatt teljesíteni. És hány nem tudna kétszázat lefutni!

- „Minden fejben dől el” – szokta mondogatni nagyra becsült Hercegnőm.

Ebben ugyan kételkedem – mármint a mindenben -, de az kétségtelen, hogy nagyon sokat számít a gondolkodásmód. Hogy mennyire sikeresen dumáljuk be magunknak, hogy vének vagyunk már ehhez, és különben sem tudjuk megcsinálni.

Tény, ahogy az ember öregszik, kopik a szervezet – fényes bizonyítéka ennek a tejfeles szájú, alig 72 éves Mick Jagger, aki még mindig végigugrándozza a másfél-két órás koncerteken idei dél-amerikai turnéjukon. Persze könnyen teheti, majd egy tízessel fiatalabb a mi Szupernagyinknál!

Már én is kiöregedtem a reklámok célközönségéből. És ősz fejemmel gyakran néznek vén trottyosnak. Még akkor is, ha nem rég esett, hogy egy majd harminc évvel fiatalabb ismerősöm megjegyezte: Te egyáltalán nem úgy beszélsz, nem úgy mozogsz, ahogy az öregek... Hogy tudod a nyakadba tenni a lábad?

Persze, néha recsegnek azok a fránya ízületek és a szív is túl alacsony, vagy éppen átok magas vérnyomást produkál. Nem, nem az a szív amely Lóki Tamásnét is hajtja, az energia, az önmagukba vetett hit, a lélek. Csak az a szív, amelyik ideszorult a bordáink közé. És néha rakoncátlankodik… De ez csak egy szerv, egy nyavalyás alkatrésze a szervezetünknek – amire jó vigyázni -, és nem ő dönt.  

Már régóta hajtogatom és most nagyszerű atlétanőnknek köszönhetően fényesen bizonyíthatom: a kor nem számít. Vagyis nem úgy számít, mint ahogy ezt a világ a fejünkbe próbálja verni. Elmúltál ötven? Nincs helyed a munkaerőpiacon! (Csak zárójelben: nagyon utálom ezt a kifejezést, mindig a rabszolgapiac jut eszembe róla.) Elmúltál hatvan? És még mindig itt vagy? Miért nem adtad át a helyed a fiataloknak?!

Nem értem, hogy mindig ezzel a hellyel macerálnak… Amikor még hátulról gomboltak, arról szólt a mese, hogy adjam át a helyem az idősebbeknek. Most meg azért nyaggatnak, hogy adjam át a helyem a fiatalabbaknak. Az természetes, hogy udvarias ember átadja helyét a tömegközlekedési eszközökön a nála idősebb, betegebb embereknek és az is természetes, hogy egyszer majd a fiatalabbaké lesz a helyem a világban. Elvégre az idő nekik dolgozik. Kár irigykedni, féltékenykedni rájuk, mert előnyben vagyunk velük szemben: mi már voltunk fiatalok, de ők nem biztos, hogy lesznek öregek.

Erről ennyit.

Még egyszer: kézcsókom és mélységes tiszteletem Lóki Tamásnénak!

Na, megyek futni!

 A szédületes kétszáz!

 

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/25826/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?