Az iszlám és a gyerekek

Cabe

Nem árt, ha tudja a dolgozó, az iszlám világban nem létezik szabad választás. Ez a fogalom abban a környezetben egyszerűen értelmetlen. Lefordítva: mindenki azt eszik, amit akar. Már feltéve, ha piláfot akar. Ha nem, akkor meg marha nagy pechje van…

A legtöbb muszlim számára teljesen természetes, hogy még ma is ugyanazon értékrendszer szerint éljen, amely visszavezethető a közel ezernégyszáz évvel ezelőtti nomád világra. Az, hogy a hajdani gondolkodásmód felett kicsit már eljárt az idő, az teljesen mellékes. A Próféta szava Isten szava, így ha csak valaki értelmezni próbálja az egykori iratokat, és nem szó szerint fogadja el valamennyit, az már vallásgyalázó. Arról pedig, hogy a régi elképzeléseket valamelyest is a modern világhoz igazítsák, szó se essék!

És máris belegázoltunk az iszlám oktatási rendszer alapjaiba. Az ő elgondolásuk szerint olyan, hogy világi oktatás, egyszerűen nem létezik. Mivel minden tudás legfontosabb alapja a Korán és a Hadísz – a Mohamed prófétáról és követőiről szóló hagyományok gyűjteménye – ezért ezeknek kell minden oktatás alapját képezniük. Ha valamely elvetemült szülő arra merészkedne, hogy gyermekeit kizárólag – európai értelemben vett - világi neveltetésben részesítse, úgy rokonainak, szomszédjainak kutyakötelessége, hogy ez esetben beleavatkozzon a család dolgaiba. Akár elég radikális módon is… Hiszen egy igazhitű nem nézheti tétlenül, hogy ártatlan gyermekeket a pokol tüze fenyegessen.

Az iszlám oktatás másik lényeges része, a nemi alapon nyugvó szegregáció. Azaz, a fiúknak és lányoknak mást és mást kell tanulniuk, hiszen felnőve nem ugyanazok lesznek a feladataik. Ismét csak lefordítva: nem árt az ebadta nőszemélyeinek már korán a fejébe verni, hogy hol a helyük. A férfiak – apjuk, majd később férjük – kizárólagos tulajdonai, akiknek feltétlen engedelmességgel tartoznak.

Az iszlám azt tanítja, hogy követői egyenlően bánjanak gyermekeikkel, az csak a testvérek közötti féltékenységet gerjeszti, ha valamelyik gyermeknek több előjoga van. De a teljesen egyenlő bánásmód sem helyes, a fiú és lánygyermekek megkülönböztetése szükséges. A nagyobb gyermeknek természetesen több megengedhető, mert neki már a vallási kötelezettségei is bővebbek, mint a kisebbeknek.

A valláson alapuló oktatás lényeges része az ima. Imádkozni természetesen csak arabul lehet, hiszen a Korán, Allah szava, arabul van. Ha valaki arra vetemedni, hogy valamely nemzeti nyelven – tételezzük fel: magyarul – mondaná az imát, az már törvényt sértene, mert nem Allah szavával élne. Az egységes, napi ötszöri, ugyanabban az időben, ugyanazon a nyelven történő imádkozás a vallás és vele a társadalom homogenizálását szolgálja. Ezt pedig a gyermek mi hamarabb meg kell tanulnia: ő a muszlim közösség része – még akkor is, ha keresztény anya szülte -, megváltoztathatatlanul és visszavonhatatlanul ehhez a világhoz tartozik, mert ez az egyetlen elfogadható és helyes út az életében.

Slussz. Nem kell itt gondolkodni, kételkedni, kutatni. Minden adott, az alapigazságok már majd másfél évezrede le vannak fektetve. A gyereknek nincs más dolga, mint bemagolni, amit diktálnak neki, ezt visszamondani és később – természetesen – továbbadni. A világ így kerek és így öröklődik tovább a hit nemzedékről nemzedékre változatlanul. Ha meg a szemtelen kisklambónak ez nem tetszik, a módszerek adottak, feltalálták már a nádpálcát, nadrágszíjat, stb. Ezzel – természetesen – nem azt akarom állítani, hogy minden muszlimnak az a fő mulatsága, hogy hazamegy, és jól elveri a gyermekeit. Már miért is tenné? Azok az ő tulajdonát képezik – kizárólag az apáét – és okos ember szereti és vigyázza saját tulajdonát. A gyermekjogok élharcosai meg elmehetnek a fenébe, mert a gyereknek egyszerűen nincsenek jogai. Azaz egyetlen talán van: hogy a megfelelő muszlim nevelésben részesüljön. De mást nem is akarhat, másra nem is vágyhat, mert azzal már automatikusan megsértené a vallás előírásait. Az ily tévelygőket meg sürgősen vissza kell terelni a nyájba, a helyes útra, akár az említett eszközökkel is. És ezzel a kör bezárult. A kizárólagosság vallása ismét diadalmaskodott.

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/25756/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Iszlám,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?