Akadálymentes lesz a felújított hármas metró?

Cabe

Mint a nem várt, de kellemetlen vendég, úgy toppant be hozzám Ürdüngen Szvetozár a közismert lejtmeneti demokrata és hivatásos aggódó. Szokásához híven kiszolgálta magát a hűtőmből. A fene bánta, azt a vacak gyümölcsös ízesítésű sört csak az ő kedvéért tartom. Az jobban zavart, hogy ismét elfoglalta előlem a kedvenc fotelemet.

- Te olvasott ember vagy – ezt nem kérdezte, állította. -  Már az óvodában is láttalak a Dörmögő Dömötör című sajtóorgánummal a kezedben.

- Igyekszik az ember - mosolyodtam el szerényen.

- Csak semmi álszerénység! Most arra híres intelligenciádra van szükségem, meg a fene nagy olvasottságodra. Budapest ugyebár Magyarország területén található? Én legalábbis így értesültem.

- Hírhedten megbízhatatlan forrásaid ezúttal nem csaltak meg. Budapest valóban hazánk fővárosa.

- És ez nem zárja ki, hogy ott is érvényesek legyenek a magyar parlament által meghozott törvények?

- Félrebeszélsz? Már hogy zárná ki?

- Akkor azt csicseregd el nekem kicsi rigó, hogy a búbánatba lehetséges, hogy a hármas metrón, ha végre már felújítják, csak az állomások kábé kétharmadán, azaz 13 állomáson lesz lift? Ne örülj, nem ennyi állomásra építenek liftet, ennyin lesz összesen. Mert pár helyen már most is van.

- És ez mit zavar téged?

Szeme villámokat szórt és bőszen fújtatott.

- A mozgáskorlátozottak! Kicsi karvaly, a mozgáskorlátozottak!

- Mi van velük?

- Úgy szól a fáma, hogy a lift nélküli állomásokon mozgáskorlátozottak által is használható mozgólépcsők épülnek! Ahol ez megoldható! De nem mindenhol!

- Még mindig nem egészen értem, hogy mi a hézag. Azt meg még kevésbé, hogy mi a bánatért érdekel ez téged.

- Mert én egy érző szívű ember vagyok! Gondolok fogyatékkal élő embertársaimra!

Ennél a pontnál kezdett bűzleni a dolog. Bárki másnak elhittem volna, hogy szorult belé ennyi jó érzés, de az öreg Szvetozárnak?

- Elárulnád, hogy miért olyan fontos neked, hogy akadálymentesítve legyenek az állomások? Ki se szoktál mozdulni Kupakőről, nem hogy felutazz a távoli és vadregényes Budapestre!

- Régebben akart a nyavalya Pestre menni! De most él ott egy kedves kis unokahúgocskám…

Ezzel rátett még egy lapátnyit. A kételyeimre. Ismerem hátulgombolós kora óta őt is és a családját is, pontosan tudom, hogy nincs semmiféle ifjú nőrokona.

- …akit időnként meglátogatnék. Tudod, megtámogatom olykor egy kis zsebpénzzel, mert még tanul a lelkem… És ne mindig ő jöjjön látogatóba – derült ki végre honnan fúj a szél.

- Vén kecske! Nem szégyelled magad?! És mit szól ehhez a feleséged?

- Azt most hagyjuk. Ő nem annyira tud erről a kis ügyről… Remélem, nem árulsz el.

- Olyannak ismersz?

- Olyannak – mondta mély meggyőződéssel, mert mindig is úgy hitte, mindenki akkora gazember, mint ő.

- De hogy jön ehhez az egészhez a hármas metró?

- Csak úgy, hogy arra gondoltam, ha nem lesz valamennyi állomása a felújítás után tutira akadálymentesítve, akkor majd ingyen használhatom.

- Már miért használhatnád ingyen?

- Na, hallod! Ha mondjuk, de csak a feltételezés kedvéért, esetleg előfordul, hogy pénzhiány miatt egy állomásra nem építettek megfelelő eszközt, amivel egy mozgáskorlátozott is utazhat, akkor… Akkor, én, ha utaznék, és arra vetődik egy kóbor ellenőr, kedvesen megölelem, megsimogatom a buksiját és cuppanós puszit nyomok a homlokára! Majd közlöm, hogy frászt van nekem jegyem, vagy bérletem. Nem fért bele a büdzsébe! Ahogy nekik se felújításkor a lift! És ha netán kifogásolni találná, és a vállalat szabályzata szerint meg akarna büntetni, rögvest felvilágosítanám, hogy egy piti közlekedési vállalat szabályai kutyafülét se érnek a Magyar Parlament törvényeihez képest! Amit meg ők nem tartottak be. Akkor meg, mi a fenét várnak tőlem?

- De ha más törvényt vagy szabályt sért, az még nem jogosít fel téged arra, hogy te is megsérthesd a szabályokat!

- Tényleg nem? Még akkor se, ha „a BKV álláspontja szerint az uniós finanszírozásnak nem feltétele egy teljesen akadálymentes vonal fejlesztése”?

- Nem, még akkor sem – feleltem, lezárva eszmecserénket. – Neked nem szabad szabályt sérteni!

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/25725/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?