Európának tán megjön az esze

Cabe

- Tudod, cimbora – mondá Müzli, Kupakő városának dicsőséges és hivatásos bolondja –, ez azért érdekes… Kezdik belátni. Már Philipp Bredlove tábornok, a NATO európai erőinek parancsnoka is arról beszél, hogy mára tök általánossá vált, hogy mindenféle gyanús úriemberek – bűnözők, terroristák, idegen harcosok – keverednek a migránsok közé. Vajon hol hallottam én ezt már?

- Ez úgyis költői kérdés. Nem válaszolok – nyugtattam meg.

- És az a drága Merkel asszony! Mintha épp tegnap nyilatkozott volna olyasmit, hogy sajnálja, hogy nem a határok védelmével kezdték a migráns-válság megoldását. Pedig nem is olyan régen még egészen más húrokat pengetett.

- Ugyan már! Mindenki tévedhet.

- De ekkorát? Tudod, én egy elég naiv és teljesen bolond fickó vagyok. Azt hittem, hogy a politikusok – többek között – azért kapják a fizetésüket, hogy minél ritkábban és minél kisebbeket tévedjenek. Mert, ha – tételezzük fel, mert nem szoktam – én tévedek valamiben, akkor mi van? Mondom is a választ: semmi. A kocsmában legfeljebb megállapítják, hogy ez a bolond a szokottnál is nagyobb hülyeségeket beszél. Ha nagyon súlyos az eset, a csapos nem ad több fröccsöt, viszont javasolja, hogy ballagjak már haza, kialudni magam. És semmi hézag. Akkor viszont igen súlyos a fennforgás, ha egy buszsofőr úgy véli, hogy ebben a vasúti átjáróban tuti nem jön vonat és vidám dalokat dúdolva ráhajt a sínekre. Az a fránya vonat meg mégiscsak jön. Ki tudja miért és honnan. Az ilyen esetek után általában nem szokták megdicsérni a sofőrt. Már ha túléli egyáltalán.

- De most nem sofőrökről van szó…

- Persze, hogy nem. Hanem olyan emberekről, akik egy jóval nagyobb buszt vezetnek. Európát. Eddig is betántorgott már milliónyi ember, ellenőrizetlenül. Mint mondjuk az a hét, aki azt a kevéssé szórakoztató, ám annál véresebb akciót elkövette Párizsban. És Martin Schulz úr, az Unió egyik derék vezetője még mindig nem érti, hogy miért nem tetszik egy sereg magyarnak az az 1294 ismeretlen, akiket a kvóta szerint betelepítenének. Mert a majd tízmillióhoz viszonyítva tényleg nem sok, de…

- Egyetlen fecske is csinálhat tavaszt – fejeztem be egy kopott közhellyel a mondatát.

Meglepődve nézett rám.

- Ha ez ilyen jól megy neked, lehet, hogy megengedem, hogy a legközelebb te szónokolj a galamboknak. Előfordulhat, hogy az én hangomat már unják. De az is igaz, hogy odaszórok nekik egy kis kaját és mindjárt megint rokonszenves és bölcs leszek – követte el ismét szokott logikai bakugrásai egyikét.

- Hogy jön ide a galamb-köznép megvesztegetése? – ütődtem meg.

- Sehogy – nyugtatott meg. – A lényeg az, hogy

Nem merült fel új minaret építésének lehetősége Szigetváron, és a török kormány semmiféle nyomást nem gyakorol azért, hogy az Andrássy-kastélyba beépített oszmán dzsámit eredeti formájában, imahelyként állítsák vissza - közölte Hóvári János, az MTI híre szerint.

- Ez viszont tényleg jó hír. Égett volna a pofám. Már csak Zrínyi Miklós miatt is. A többi elesett hőst már nem is emlegetem. Ők az életüket adták, mi meg…

Müzli bólogatott.

- Már csak ilyenek vagyunk. Teszünk a hagyományainkra, még akkor is, ha azok tényleg klasszak.

- De ez változhat – tört ki belőlem a javíthatatlan optimista.

- Ebben a büdös életben…? – kérdezett vissza az agg, de bolond jedi.

 

A bejegyzéshez tartozó kép az „Elég a hazugságokból” közösség Facebook oldaláról származik. Köszönöm.

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/25559/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Iszlám,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?