A Saul fia Oscar-díjas!

Cabe

Los Angeles/Budapest, 2016. február 29., hétfő (MTI) - A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben, Nemes Jeles László rendező munkája 1982 óta az első magyar alkotás, amely elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését.

Így szól az MTI gyorshíre. Kell ehhez még valami hozzátenni?

Először 1981-ben örülhettünk, mikor Rufusz Ferenc „A légy” című animációs filmjével nyert Oscar-díjat. Utoljára pedig 1982-ben, mikor Szabó István Mephisto-ját választották a legjobb külföldi filmnek. És most, Magyarországról, az idegen nyelvű filmek kategóriában nyert a Saul fia.

Ez egy igazi jó hír.

Biztos lesznek ezúttal is fanyalgók – akadtak bőven a Saul fia eddigi diadalmenete során –, akiket nem értek. Nem értem, hogy lehet nem örülni, mikor egy magyar film, magyar emberek alkotása diadalmaskodik a valahol a világban. De ennyit az ünneprontókról.

Mert ez ünnep. A magyar film és ezzel Magyarország ünnepe.

Olyasmit sikerült elérnünk, – és bocs a többes számért, de amikor a vízilabdás fiúk gólt dobnak, akkor is csak azt mondom: „Micsoda szép gólt dobtunk!” – amit eddig még soha. Hogy a sporthasonlatnál maradjak, a Saul fia világbajnok lett.

Mi eddig is tudtuk, hogy az, de most már tudják az egész világon.

Nem vagyok filmkritikus, hogy most hosszan méltassam a Saul fia művészi értékeit. Még jó. Mert – szégyen ide, szégyen oda – nem is láttam magát a filmet. Eddig is meg akartam nézni, de most már kötelező. Már csak nemzeti büszkeségből is…

Kicsit úgy érzem magam, mint nagy kedvencem, Piszkos Fred, aki csodaszép ünnepi beszéddel készült egy esküvőre, aztán, mikor arra került a sor, a meghatottságtól csak annyit tudott kinyögni: „Micsoda marhaság… Micsoda marhaság…”

Gratulálok!

Nem sokat számít, mert most gratulálnak elegen az alkotóknak. Azért mégis ideírom: Nemes Jeles László úr, fogadja egy ismeretlen blogger minden elismerését innen Budapestről. Nagyon nagy örömet szerzett, szereztek alkotótársaival. Nem csak nekem, egy egész országnak.

Köszönöm!

És nem mondom, hogy csak így tovább, mert ezt már nehezen lehetne überelni. 

Címkék: Fősodor
https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/25481/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?