Hitetlenek, avagy a különbség a kereszténység és az iszlám között

Cabe

Tegnap egy kis történet keretében arról írtam, hogyan vélekedik az iszlám és a kereszténység a hűtlen asszonyokról. Ma ugorjunk egyet és nézzük meg a különbséget: hogyan vélekednek a hitetlenekről. Marad a módszer, a legbiztosabb: az idézetek. Nem állítok semmit, csak idézek. Aztán döntse el mindenki maga, mit gondol, az idézetek alapján.

 

Kezdjük ezúttal a Bibliával. Megjegyzésként csak annyit, hogy szó sem esik hívők és hitetlenek megkülönböztetéséről. A kinyilatkoztatás csak annyi, szeresd felebarátodat. Kár, hogy nem annyira szoktuk betartani.

 

Biblia, Máté evangéliuma 22,36-40;

Egyikük pedig, egy törvénytudó, kísérteni akarta őt, és megkérdezte tőle: "Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?" Jézus így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták."

 

Ateisták és hívők napjainkban nagyszerűen elvitatkozgatnak, de mostanában nem hallottam arról, hogy ebbe belehalt volna valaki. Mi több, nem csak a különféle keresztény felekezetek közelednek egymáshoz. Gondoljunk csak arra, hogy Ferenc pápa és Kirill pátriárka a máig deklaráltan kommunista (és mint ilyen, ateista) Kubában találkozott nemrégiben.

 

Most pedig nézzük a Koránt. Ez már kicsit húzósabb és egyértelmű megkülönböztetést tesz muszlimok és hitetlenek között. Hitetlennek számítanak épp úgy az ateisták, a buddhisták, vagy éppen japán sinto követői.

 

Korán 3.28.

A hívőknek nem szabad hitetleneket testvérbarátoknak fogadniuk a hívők helyett! Aki eképpen cselekszik, az nem várhat Allahtól [segítséget] semmiben. Kivételt képez az, ha komoly félni valótok lenne tőlük. Allah óva int benneteket magától! Allahhoz jut el végül [minden].

 

Korán 8.12-13.

  1. [Emlékezze arra], amikor a te Urad azt sugalmazta az angyaloknak: „Veletek vagyok! Erősítsétek hát azokat, akik hisznek! A hitetlenek szívébe pedig rettegést vetek. Üssetek hát [kardotokkal] a nyakukra és üssétek le minden ujjuk végét!”
  2.  Ez [lesz a büntetésük azért], mert szembeszegültek Allahhal és az ő küldöttével. Bárki szembeszegül Allahhal és az ő küldöttével, [az elnyeri büntetését]. Allah büntetése rettenetes.

 

Korán 47.4.

Amikor összetalálkoztok a hitetlenekkel, akkor vágjátok el a nyakukat! Mikor azután nagy rontást tettetek bennük, akkor szorosan kötözzétek meg őket, és utána vagy [gyakoroljatok] nagylelkűséget, vagy [kérjetek] értük váltságdíjat – amíg a háborúság véget nem ér. Így [van ez]. Ha Allah úgy akarta volna, bosszút állt volna rajtuk, de azért [tesz így], hogy egyeseket közületek másokkal tegyen próbára. Akik Allah útján öletnek meg, azoknak ő nem hagyja, hogy tetteik célt ne érjenek.

 

De hitetlennek minősülnek a keresztények és a zsidók (az Írás népei) is. Ők sem örülhetnek, mert rájuk sem vár különb sors.

 

Korán 59.2.

 Ő az, aki elűzte lakhelyeikről az első összegyűjtés gyanánt azokat, akik az Írás népéből hitetlenek. Nem gondoltátok, hogy eltávoznak. És ők azt gondolták, hogy erődítményeik megvédelmezik őket Allahtól. Allah azonban onnan lepte meg őket, ahonnan nem számítottak rá, és rettegést vetett a szívükbe, úgyhogy a saját kezükkel és a hívők keze által rombolták le házaikat. Intő példa legyen ez számotokra, ti, akiknek szemetek van.

 

Csak annyit a végére, hogy olyan hallani, hogy az iszlám a béke vallása…

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/25113/pics/lead_800x600.jpg
Busongó,Fősodor,Iszlám,Replika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?