A tízmillió programozó országa

Cabe

- A tízmillió programozó országa leszünk! Előre a turingi úton! – toppant be hozzám hívatlanul és lelkesen Ürdüngen Szvetozár a régi megélhetési demokrata és lejtmeneti entellektüel. Szokása szerint kiszolgálta magát a hűtőmből és a sörösdobozát nyitogatva beletelepedett a kedvenc fotelembe.

- Mit szólsz? Nem félsz a konkurenciától? – kérdezte keményen.

- Miféle konkurenciától?

- Olvasom az MSZP-s képviselőhölgy elképzeléseit az oktatás jövőjéről. Minden középiskolából kikerülő nebuló tudjon majd folyékonyan angolul. És természetesen programozni!

- Érdekes felvetés. Szerinted mi a nyavalya szüksége lesz egy klasszika-filológia szakra jelentkező diáknak a programozásra?

- Klasszika-filológia? Holt tárgy! Csupa lexikális tudás és alig valami kreativitás! És kreativitásé a jövő! – hirdetette fennen az eszmét.

- Jobb, ha tőlem tudod, a múlt is. Mert kreativitás hiányában még mindig fent üldögélnénk valami rokonszenves pálmán és banánt tömnénk magunkba.

- Ez részletkérdés! Te is tudod, hogy így nem mehet tovább!

- Mi? – kérdém, mert ezúttal tényleg érdekelt min van úgy felháborodva.

- A gyerekek kijönnek az iskolából és nem tudnak semmit…

- Ha jól emlékszem ez a mi időnkben is előfordult. Vegyünk például téged…

- De ne vegyünk! Vegyünk egy mai gyereket! Amelyik a könyvek súlya alatt görnyedve vánszorog az iskola felé, ahol nem tanítanak neki semmi hasznosat! Az írás-olvasás készséget pont úgy verik bele szerencsétlenek fejébe, ahogy ötven évvel ezelőtt! Mi haszna ennek, mi szükség van erre?

- Szerényen megjegyzem, írni, olvasni még mindig kell. Még az internet használatához is elengedhetetlen…

- Ez az! Meg kell tanulni használniuk a gyerekeknek a netet!

- Amihez azért nem árt némi lexikális tudás… Mert mondjuk, bepötyög valami kérdést a keresőbe. Eddig oké. De kapott válaszok közül, hogy választja ki az értelmeseket és selejtezi a hülyeségeket, ha nincs legalább valamicske, alapszintű lexikális tudása? A másik dolog, emlegetted a programozást. Ami szintén lexikális tudáson alapul. Még a mai, modern programnyelvek is. Amiket – egyet, vagy többet – el kell sajátítania a delikvensnek, ha programozni akar. És egy programban nem véthetsz helyesírási hibát. Ha egy szimpla szövegben azt írom le: „Szveti, te hüjje faggy!” – ezt mindenki megérti. Akkor is, ha hibásan írtam. De ha egy programkódot hibásan írok, az a fordító nem tudja lefordítani, a gép futtatni. Jobbik esetben. A rosszabbikban valahogy értelmezi és abból lesz az igazán nagy gebasz! Egyszóval eszi, nem eszi, valamennyi lexikális tudásra mindenképp szükség van. És ki fogja megtanítani azt a sereg skacot programozni? Megjegyzem, a mai informatikatanárok jó részének lövése sincs a programozásról...

- Akadnak problémák, de a gyerekeket igenis arra kell megtanítani, amire mondjuk 2030-ban lesz szükségük, ahhoz, hogy boldoguljanak a munkaerőpiacon!

- Asztrológusokkal dolgoztatnak majd, esetleg kávézaccból jósolnak?

- Miért?

- Különben honnan a nyavalyából tudják, mi kell majd tizenöt, húsz év múlva?

- A jövőt előre lehet kalkulálni! Ha elég művelt lennél, tudhatnád, van egy ilyen tudomány, a futurológia…

- Ami akkorákat téved, mind ide Vlagyivosztok. Az tény és való, hogy balgaság a tegnapi problémák megoldására felkészülni, de holnapiakra… Hogyan?

- Minden a kreativitáson alapul!

- Akkor légy már oly kreatív, kedves bátyám s magyarázd el, hogy megalapozott, lexikális tudás nélkül, hogy búbánatba fejted ki azt a fene nagy kreativitásodat? És milyen eszközön? Mert a korszerű gépek sokba kerülnek. És olyan sűrűn kell cserélni őket, mint, ahogy te szoktad a meggyőződéseidet…

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/24875/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Replika,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?