A haza megmentője

Cabe

- Tudod, – magyarázta Müzli, a falu agg bolondja – azt még csak-csak megértem, hogy néha a politikusok teljesen hülyének nézik az embereket. Elvégre én se vagyok egy nagy lumen, gyakran kapaszkodnom kell, hogy megmaradhassak a posztomon. De azt miből gondolják, hogy feledékenyek is? De ha azok is lennének, nem kell mást tenniük, mint kicsit szétnézni az interneten. Ahogy én is tettem.

- Nem egészen tudlak követni – jegyeztem meg óvatosan, attól tartva, hogy még képes elmagyarázni legújabb agymenését.

Félelmem – sajnos – beigazolódott. Nem volt rest és az okításomba fogott.

- Vegyük példának okáért azt a derék Bokros Lajost. Megértem én, hogy nem tetszik neki a kormány, azért én se vagyok oda. Életem mind a nyolcvanhárom éve alatt ellenzéki voltam, mert nekem tök mindegy, ki kormányoz, akkor is ellenzéki vagyok. Még az is oké, hogy ez a derék úriember kormányváltást akar. Az lehet felőlem is, mert kormányok jönnek, kormányok mennek, de a falu bolondja én vagyok. Hát lehet nálam hülyébbet találni Kupakőn?!

Megnyugtattam, hogy nem. Neki tényleg nem kell féltenie a posztját, ő egy pártsemleges bolond. Akit – sajnos – remek memóriával vert meg az Úr. Mint ez bizonyította is rögvest, egy kis táblázat bemutatásával:

 Az 1995-ös Bokros csomag fő elemei (forrás: Wikipédia):

  • 8%-os vámpótlék bevezetése az energiahordozókon kívül minden árura (március 20-tól).
  • A forint 9%-os egyszeri leértékelése, illetve a forint csúszó leértékelésének bevezetése (kezdetben havi 1,9%-os mértékben). Főképp a leértékelés és a vámpótlék bevezetése következtében felpörgött az infláció, jelentősen csökkentve a bérek reálértékét.
  • A nominálbérek emelkedésének korlátozása az állami szférában (ami a magánszféra béreire is hatott).
  • A felsőoktatás, a fogászati ellátás ingyenességének megszüntetése. A felsőoktatásban munkaerő-leépítési normákat határoztak meg. A gyermekgondozási segélyre, családi pótlékra, gyermeknevelési támogatásra jogosultak körének szűkítése. Csökkentették a gyógyszerek állami támogatását, felemelték a nyugdíjkorhatárt.

 - Látod, ifjú padavan, ezek az 1995-ös Bokros csomag főbb elemei. Amivel úgy mond: akkoriban megmentették az országot. Ma is látható, mennyire… És ez a kedves fiú ismét próbálkozik. Elhiszem én neki, hogy önzetlenül, hogy csak a haza javáért teszi, amit tesz. Én mindent elhiszek, mert elég bolond vagyok hozzá. Csak attól tartok, ha ne adj Isten, nyerni talál a legközelebbi választáson, úgy megment minket, hogy attól koldulunk!

A blog bejegyzéshez felhasznált kép a Magyar Hírlaptól származik.

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/24814/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?