Tanácsok kezdő számítógép felhasználók számára

Cabe

Félreértések elkerülése végett: az alábbi információk érvényesek asztali számítógépre, laptopra, tabletre, okos telefonra és bármilyen hasonló emberiség elleni bűntettre.

Nem kötelező számítógépet használni. Még senkitől sem hallottam, hogy tarkón lövéssel fenyegették, ha nem használja. De ha a munkahelyeden megkövetelik, vagy a munkádhoz szükséges, jobban jössz ki a dologból, ha legalább alapfokon megtanulod kezelni.

A számítógép olyan eszköz, amellyel rettentő gyorsan, iszonyú nagy károkat lehet okozni. De, te, mint kezdő felhasználó, eleinte ne is reménykedj ilyen csodás eredményekben. Ahhoz, hogy valóban nagy galibát csinálj, valamennyit értened kell hozzá.

Egyes számú és legfontosabb tudnivaló: a számítógép nem kívánságaid, hanem utasításaid szerint működik! Tehát, ha gép különféle nyílásai kis, zöld törpikék másznak ki és csákánnyal, valamint nagykalapáccsal elkezdik szétverni a cuccot, erre Te adtál utasítottad őket. Vagy legalábbis engedélyezted a működésüket.

Ha valamit nem tudsz: kérdezz! Lehet, hogy hülyének néznek, de még mindig jobb, ha hülyének nézik az embert, mintha tényleg az!

Ne ragaszkodj az „Én ehhez nem értek. Én ezt nem tudom megtanulni!” alapálláshoz, mert ez csak azt bizonyítja, hogy nem akarod megtanulni. Ha meg nem akarod megtanulni ésszerűen használni, minek nyúlsz hozzá egyáltalán?

„Én ezt nem értem.” Ha ezt azért mondod, mert nem érted, de nem is érdekel, valamint csípőből visszautasítod annak az igyekezetét, aki megtanítana pár dologra, akkor egy marha vagy. Akire kár szót és időt vesztegetni. Ha azért mondod, mert szeretnéd, ha elmagyarázná – nos, ez egy igen dicséretes alapállás. Csak így tovább!

Ha nem érted, mikor egy „szakértő” valami bikkfanyelven – vö. számítógépes szleng – magyaráz neked valamit, nyugodtan kérdezz közbe. Kérd meg, hogy legyen érthetőbb. Ha normális, hétköznapi nyelven is át tudja adni a szükséges információt. Ha meg nem az, miért hallgatnál rá?

„Ehhez én már öreg vagyok.” Lehet, hogy tényleg öreg vagy. Lehet, hogy az ifjabbaknak könnyebb megtanulni gyötörni a kütyüket, de ne add fel. Ha elég elszánt vagy, Te is tudsz akkora károkat okozni, mint ők.

„Ez a fiatalok világa, akik beleszülettek! Csak ők értenek hozzá!” Mit gondolsz a fiatalok ki a nyavalyától tanulták meg a gépeiken futó programokat használni? Kik írták azokat a programokat? Ja… Igen, hozzád hasonló korú, vagy épp idősebb emberek, akik valamilyen érthetetlen okból elmulasztják bemagyarázni maguknak, hogy ők a Neandervölgyben élnek.

„Ezt én nem tanultam az főiskolán, egyetemen!” Megnyugtatlak: én sem. Valamikor, a mohácsi vész táján, midőn programozást tanultam az oskolában, gyorsan kiderült, hogy akik tanítják, sokkal kevesebbet értenek hozzá, mint én, aki már javában programok írásából éltem. Felesleges haszontalanságokon kívül, más újat nemigen tudtak mondani. De az oktatás már csak ilyen, jó ideje, mindig a tegnap kihívásaira készít fel. Kétlem, hogy az iskolában, ahova jártál, tanították volna a mai mikrohullámú sütők, vagy automata mosógépek kezelését. Mégis megtanultad valahogy használni ezeket is! Mert muszáj volt.

„Én nem nyomtam semmit! Nem kattintottam sehova!” De. Nyomtál vagy kattintottál, hiába is próbálod letagadni. Ha kellőképp türelmes és udvarias, akitől segítséget kérsz, akkor nem fogja a képedbe mondani, hogy hazudsz. Akkor se teszi, ha te vagy a főnök, vagy a fizikailag erősebb. De gondolja. És magában le is szűri a tanulságot: „Ez is egy ritka nagy barom!”.

„Az én unokaöcsémnek olyan érzéke van a géphez, hogy az ilyen problémákat egy pillanat alatt megoldja!” Akkor fordulj hozzá és ne jobb sorsra érdemes rendszergazdákat nyaggass a baromságaiddal.

Összefoglalásként: ez az írás azért született, mert nagyon unok már – így harminc év után – visszautasító és tudálékos idiótákkal vesződni. És kár is velük. Mert ez a fajta allergiás rohamokat kap a tanulás szó hallatán. Neki aztán tök feleslegesen beszélnek élethosszig való tanulásról! Ő az örök vaskalapos, akinek csak a tegnapelőtti dolgok a megfelelők.

Viszont mindig örömet szerez egy érdeklődő és nyitott szemléletű felhasználó. Rajta! Együtt még sokra vihetjük.

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/24585/pics/lead_800x600.jpg
Agyament informatika,Fősodor,Humor,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?