Defektes Oscar-gála

- A francba megyek inkább, nem az Oscar-gálára – vetette bel magát kedvenc fotelembe Ürdüngen Szvetozár, a régi megélhetési demokrata és hivatásos felháborodó.

- Miért? Meghívtak? – lepődtem meg őszintén. A jó Szvetit maximum tettestársai szokták meghívni, valami olcsóbb kocsmába és nem Hollywoodba.

- Dehogy! De ha meghívtak volna, akkor sem mennék el! Képzeld a jelöltek között egyetlen fekete színész sincs!

- És az miért baj? – érdeklődtem, mert bár már régóta követem logikai bakugrásait, azért mindmáig tud meglepetéseket szerezni.

- Ember! Nem érted?! Itt lábbal tiporják az esélyegyenlőséget, a politikai korrektséget!

- Szvetozár, úgy tudom ez egy pontozásos „sportág”. Mikor egy testület dönti el, kit jelöl. A tetszése szerint. Mint mondjuk a műkorcsolyában, a talajtornában vagy a toronyugrásban, ahol a pontozók ítélik meg, hogy nekik melyik produkció tetszett a legjobban. Előre megállapított kritériumok és a saját ízlésük alapján. Amivel persze lehet, vitatkozni, mint a boxban a pontozáson. Alapos bunyós ezért is szereti kiütni az ellenfelét, mert akkor tuti nincs vita.

- De színművészet nem boksz! – replikázott. - A színészetben ez nem lehetséges!

- Tényleg nem boksz. Már csak azért se, mert mondjuk a bokszban senkinek se jutott eszébe tiltakozni, mikor Mike Tyson sorra elkente minden ellenfelének a száját. Senki nem reklamált, hogy mindig a fekete fiú nyer, hozzanak már helyzetbe egy fehéret is!

- Mindig mindent összekeversz! – tolt le türelmetlenül. – És nem érted a mélyebb összefüggéseket!

- Az lehet.  De elmondok neked egy sztorit. Még egész kis srác voltam, úgy tíz éves, mikor a fater hozott haza egy bakelit lemezt. Feltette és olyan rockot hallottam, amilyet még soha. Jimi Hendrix nyomta. És amikor megkérdeztem: Ki ez a tag? Nem azt felelte, hogy egy színes bőrű zenész. Csak ennyit mondott: a világ legjobb gitárosa. És ezt a véleményét akkoriban baromi sokan osztották. És senkit sem érdekelt, hogy Jiminek milyen a bőre színe, legfeljebb a frizurájával foglalkoztak még…

- Jimi tényleg nagy király volt, de…

- Semmi de! Ugyanabban az időben élte fénykorát és művelt csodákat a futballpályán a Fekete Gyöngyszem. Pelé. Aki történetesen tényleg fekete volt, de ettől még a világ legjobb labdarúgójának tartották a rajongói. Akikből akad bőven, mindenféle nációból. Most Lionel Messi a nagy sztár és nem azért, mert fehér fiú, hanem, mert amit a labdával tud, azt nemigen csinálja utána senki.

- Példálódzol itt mindenfélével, de a tényeket nem hazudtolhatod meg! Nem jelöltek egyetlen fekete művészt sem!

- Úgy hajtogatod ezt, mint valami beragadt beszélőkéjű buddhista a kedvenc mantráját! Nem lehet, hogy itt már megint a túlzásba vitt esélyegyenlőségi hiszti esete forog fenn?

- Az esélyegyenlőség igenis fontos elv! Csak a hozzád hasonlók köpnek rá – dühöngött, mint egy nekivadult aranyhörcsög. Már egészen belelovallta magát a korrektségbe.

- Nyugi! Tudom, nem mindent lehet másodpercre, centire, vagy gólra mérni, mint a sportban. Főleg nem a józan észt! Azzal tökéletesen egyetértek, hogy senki sem kéne származása, nemi identitása, vallása és tudom is én még miféle szempontok alapján hátrányos helyzetbe hozni. De előnyt se kell adni neki! Egy pozícióra ne azért nevezzek ki hölgyet, mert nő, hanem mert ő ért hozzá a legjobban. Csak megjegyzésként: máig a legklasszabb főnököm egy hölgy volt, egy igen vonzó hölgy. De nem ez utóbbi volt a lényeg! Csak kellemes járulékos előny… Hanem, hogy átkozottul értette, amit csinált. Az is rendben van, hogy aki valami miatt hátrányos helyzetből indul, azt támogatni kell. Az emberi tisztesség így kívánja. Azt viszont nem értem, hogy miért kéne egy jó családba született, remek iskolákban képzett, polgári környezetben szocializálódott embert csak azért előnyben részesíteni, csak mert olyan bőre színe, mint az egykoron hátrányos helyzetű dédatyjáé, dédanyjáé volt?

Erre nem válaszolt. Tán lehiggadt. Tán csak megszomjazott. Mert kikocogott a hűtőmhöz egy újabb sörért. Korrekten.

 

1
https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/24130/pics/lead_800x600.jpg
A világ rükvercben,Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
tündérördög 2016-01-22 15:52:43
Gratulálok, hogy megint befúrta magát:)))
Ez már nem olyan rossz. Csak történelemmel ne foglalkozzon:)))
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?