És téged ki fog megvédeni?

Én még voltam sorkatona. És nagyon utáltam. A Kádár-rendszerben játszottam katonásdit, mikor még az országló pszeudo-bolsevik hatalomra kellett felesküdni. Hogy megvédem. Leginkább magunk ellen. Ez volt az igazi, államilag támogatott skizofrénia esete.

Aztán megszüntették a sorkatonaságot. Helyeseltem a ötletet. Nem vagyok olyan gonosz, hogy azt kívánjam: ha én szívtam, szívjon már más is. Legyen profi hadsereg! Lett is. Tudomásom szerint, kevesebb, mint tízezer fős létszámmal. Nagyon jó. Olcsó. Kis kontingensekkel remekül részt tud venni az ország a nemzetközi műveletekben. Minden remek.

Csak éppen…

Ki védi meg az országot? Minden elismerésem a honvédségünké, de egyszerűen kevesen vannak. Feltételezem, hogy a felszerelésük se a csúcskategóriába tartozik, mert az pénzbe kerül. Sok pénzbe.

Ha valaki tanult történelmet, az tudja, hogy katonáskodás sose volt olcsó mulatság. De nem csak pénz, hanem kiképzett emberek is kellenek hozzá. Olyanok, akik, ha kirántják a biztosítószeget egy kézigránátból, nem a szeget hajítják az ellenség felé. Aztán csak álldogálnak a gránáttal a kezükben, míg fel nem robbannak.

„Nem adjuk a fiainkat katonának!” – hirdeti a írása címében egy nagyszerű blogoló.

Kiváló, tényleg ne adjuk, és ha lehet egyúttal a háborúkat is töröljük el. Én benne vagyok! Csak az a hézag, hogy épp azok nem akceptálják ezt az ideát, akik erőszakkal, háborúval akarják elérni céljainkat.

Akkor pedig, ha logikusan gondolkodik valaki, egyszerű a képlet. Amíg szükség lehet a hadseregre, addig azt fent kell tartani. A fiatalokat ki kell képezni a haza védelmére. És imádkozni, hogy sose kelljen tényleges harcban kamatoztatni a megszerzett tudásukat.

Ha nem is sorkatonaság, azt tényleg ne állítsák vissza, de valamilyen önkéntes alapú, nemzetőrség, nemzeti gárda formájában. Ahol megérné a fiataloknak lehúzni pár hónap kiképzést. Tisztességes bérért.

Három, négy hónapot szerintem sokan bevállalnának – már csak a kaland kedvéért is, akad elég elhelyezkedési problémákkal küzdő fiatal – ezalatt pedig legalább az alap, legfontosabb ismeretek megszerezhetőek.

De, hangsúlyozom, szigorúan önkéntes alapon.

Vagy legalább, egy állandó határőrséget, hogy ne a rendőrséget kelljen a határok védelmére kirendelni. A bűnözők legnagyobb örömére. Mert az a rendőr, aki a határt őrzi, biztos nem őket fogja kergetni.

És most kéne cselekedni.

Hallhatóan recseg-ropog az Európai Unió az eddigi migráció miatt is és a szakértők szerint a bevándorlási hullám még erősödni fog. Az országok – lásd most Ausztria is – sorra zárják le a határaikat, mert már az eddig érkezettekkel sem tudnak igazán mit kezdeni. És ha többen jönnek? Ha ott hőbörög a kerítés túloldalán egy jókora horda, legyen már a mi oldalunkon is valaki.

Muszáj lenne lépni valamit. De, hála Istennek, ez nem az én dolgom, felelősségem. Mert csak egy huszonharmadik senki vagyok, aki ráadásul nem is ért hozzá. Viszont vannak fizetett alkalmazottaim, akiket pont azért bíztam meg, hogy az ilyen ügyekben eljárjanak helyettem. Úgy hívják őket, Magyar Parlament. Tehát: Rajta Lányok, Fiúk! 

2
https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/24001/pics/lead_800x600.jpg
Busongó,Fősodor,Replika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Cabe
Cabe válasza: Sándorné bejegyzésére 2016-01-22 01:08:15
Köszönöm értékes hozzászólását! Csak annyit még, félreértés ne essék, nem a sorkatonaság visszaállítása mellett kampányolok! Nem akarok kitolni a mai fiatalokkal, én sem szerettem muszáj-katona lenni! Magam is úgy vélem, a megoldás a szerződéses-hivatásos katonáskodás. Aminek tényleg nem ártana egy kicsit jobb marketing - ha úgy tetszik toborzás.
A nemzeti gárdát, nemzetőrséget nem véletlenül említettem. Elképzelésem szerint az is önkéntes alapú lenne, rövid kiképzéssel. Ha Ön a honvédségnél dolgozott, minden bizonnyal emlékszik még az MHSZ mozgalomra. Ha a politikai felhangoktól eltekintünk, az igen hasznos projekt volt, nagyon sok fiatal ott tanult meg autót vezetni, ejtőernyőzni, stb. Valami hasonlóra gondoltam... Csak persze bővebben, jobban. De az a fránya pénz...
Válaszolok
Sándorné 2016-01-19 09:11:07
Elolvastam, és van amivel egyett is értek.De kérem gondoljon bele, a laktanyák legtöbbjét az enyészet eszi meg, a többibe vállalkozások vannak.Akkor hova volnulnának be a fiaink?
Én 1972-1992 végéig dolgoztam nem takaritónőkét a honvédségnél.Láttam hogy mi van ott.Természetesen volt kiképzés, de volt olyan hogy egy ügyes szakmunkás felújitott lakást, keritést csinált, stb. És úgye ott voltak az öregkatonák, akik csiszkáztatták az ujoncokat.Elég szemét modón. Azt hiszem érthető hogy nem szeretném hogy az unokám ilyen helyzetbe kerüljön.Ha létszám növelés kell ott a szerződéses lehetőség!!!A toborzok úgy mint régen legyenek kedvesek járni az országot és aki akar katona lenni sorozzák be.De a többit hagyják békén.
A másik dolog nem csak a rendőrők voltak keritést épiteni, hanem a katonaság is.És elég mostoha körülmények között.Hiába mondták az odamenő politikusok, hogy mindenük meg van.Akik ott voltak nem ezt mondták.És én inkább nekik hiszek mint azoknak akik már eddig is eleget hazudtak a képünkbe.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?