Tanácsok kezdő programozóknak

Cabe

Mindenekelőtt, ha megfordulna a fejedben, hogy a programodat GUI-val (Graphic User Interface - grafikus felhasználói felület) látod el, sürgősen verd ki a fejedből ezt a gondolatot. Nincs szükség legördülő menükre sem, csak összezavarják a felhasználót, épp úgy, mint az temérdek ablak, amikhez rendőrkutya kell, hogy megtalálhassuk közöttük a minket érdeklőt.

De ha már mindenáron menüt akarsz tenni a programod, ne felejtsd el letiltani valamennyi pontját. Ha pedig ablakokat használsz, gondoskodj róla, hogy a legfontosabb információkat tartalmazót mindig eltakarja egy másik, lehetőleg teljesen üres, semmilyen adatot nem tartalmazó, mozdíthatatlan ablak. Hogy látványosabb legyen a dolog, animálhatod is az ablakokat. Ha már vannak... Egy-egy jobb animáció, mondjuk egy zoom, eltarthat negyedóráig is. A felhasználó meg örüljön, hogy ebben a mai rohanó világban legalább van egy kis ideje elmerengeni az élet dolgairól, elbeszélgetni a kollégáival, feltenni egy kávét.

Ha multitaszk (Windows, Linux) környezetbe fejlesztesz, ne felejts el gondoskodni róla, hogy a programod a processzor lehető legtöbb idejét lefoglalja és csak abban az esetben adja át a vezérlést más programoknak, ha elszáll. A taszkváltó funkciókat igyekezz letiltani, vagy ha ez nem megy, használatukat annyira megnehezíteni, hogy legfeljebb véletlenül sikerülhessen valakinek taszkot váltania.

Az igazi program egyébként semmilyen felhasználói felülettel nem rendelkezik, kapcsolókkal, paramétersorból vezérelhető, az inputja szövegfájl, az outputja pedig szintén szövegfájl, amit esetleg küldhet rögtön a nyomtatóra.

Ha okvetlenül a képernyőre akarsz kiíratni valamit, gondosan válaszd meg a színeket. Jó választás például a fekete háttéren sötétkék szöveg. Mivel azonban előfordulhat, hogy valaki még ezt is képes valahogy kibetűzni, célszerű mindössze négy-öt tizedmásodpercig megjeleníteni az üzeneteket, ha hosszabb a szöveg, akkor pedig nagy sebességgel görgetni a képernyőn. Így legalább könnyen megfigyelheted a büfében, hogy kik használják a programodat. Ha a belépő kapkodja a fejét, mint egy ideges kolibri és jojózik a szeme, akkor a te kliensed.

Sose fukarkodj a hangjelzések használatával. A normál zenei A hang megszólaltatása és kitartása tíz, tizenkét percig, csodákra képes. Persze ez csak akkor válik be, ha nem süket a felhasználó és nem tudja lehalkítani, kikapcsolni a hangot.

Idősebb felhasználóknál kiváló eredményeket érhetünk el még különösen monoton techno-nóták (az "Anyám, végy egy ütvefúrót, zenei pályára akarok lépni!" - típusúakra gondolok) folyamatos, teljes hangerővel történő lejátszásával. Ha rezegni kezd a feje, amikor összefutunk vele a folyosón akkor jól csináltuk.

Ha a billentyűzetről várnál inputot, mindent kérj be legalább háromszor, annál többször, minél hosszabb a bevitt szöveg. Nehogy ellustuljon az ebadta felhasználó! Dolgozzon meg a fizetéséért. Ha már arra vetemedett, hogy dolgozni akar...

Ha gyorsító billentyűkkel akarod barátságtalanabbá tenni a programodat, akkor célszerű ilyen kombinációkat alkalmazni : Alt-Control-LShift-RShift-F2-End. Amíg ezeket valaki eltalálja... Pláne, mire megjegyzi... Addig elkészülhetsz a program következő verziójával, amelyben ugyanezt a funkciót, természetesen, egészen más billentyűkombinációhoz rendeled.

Dokumentáció, felhasználói útmutató, súgó írása, mellékelése szigorúan kerülendő. Egyrészt ezek elkészítése strapás és időigényes, másrészt pedig segítségükkel még egy-egy különösen elszánt felhasználó képes lenne megtanulni használni a programodat. Ez ellen pedig minden eszközzel küzdeni kell! Ha már mindenképpen mellékelned kell valamilyen leírást, akkor előveszed az Idegen Szavak Szótárát, a Számítástechnikai Szakkifejezések Nagy Szótárát, a Műszaki Szótárt, az Angol Szótárt, a Mongol Mezőgazdasági Kifejezések Gyűjteményét és ezek felhasználásával írod meg a doksit. A jó dokumentációban csak a kötőszavak és a névelők magyarok. ha te magad érted, amit írsz, akkor már régen rossz.

Az egeret ne használd beviteli, navigálási célokra! Kivétel az az egyetlen eset, amikor, hogy a felhasználó elvégezhesse a számára leglényegesebb műveletet, el kell találnia az egérkurzorral az előle pánikszerűen menekülő ikont. Az ikon persze mindig akkor ugorjon a képernyő másik szélére, amikor már kattintásnyi távolságra megközelíti a kurzorral. Ez a jumping-cursor szindróma. Nincs az a titkárnő, aki bevetése esetén ne kezdene félórás kísérletezés után hangos sikoltozásba.

Jónak nevezhető az a program, amely megfelel az alábbi követelményeknek:

- Rengeteg szükséges és felesleges kapcsolót, opciót tartalmaz. Minél bonyolultabb a kezelése, annál valószínűtlenebb, hogy valaki arra vetemedne, hogy használja.

- Tele van hibával. Ez a programozó jól felfogott érdeke. Gondolj csak arra, hogy ha hibátlan programot írsz, holnap mivel keresed a kenyered? És hogy fogod elkészíteni az újabb s újabb verziókat?

- Előre megjelölt időpontokban lefagy. Célszerű a lefagyásokat a havi, negyed, fél és éves jelentések leadásának határideje környékére időzíteni. Ilyenkor a felhasználó térden állva is képes könyörögni, hogy tégy valamit. Legalább megérzi az aljas, hogy milyen fontos ember vagy.

- Csak addig működik, míg a programozó szerepel a cég fizetési listáján. Ez szerintem csak a jogos önvédelem fogalmát meríti ki...

- Sohasem készül el gyorsan, vagy határidőre. Még azt hiszik, hogy egyszerű a munkád.

- A legkisebb módosításához is hetekben mérd az elkészülés idejét! Legalább belátják, hogy mennyire le vagy terhelve és hogy milyen bonyolult, nehéz is a munkád...

- Fejlesztéséhez, tovább fejlesztéséhez mindig a rendelkezésre állónál egy fokkal fejlettebb hardver szükségeltetik. Kell a jobb gép, mert az új s újabb játékoknak egyre nagyobb a hardver követelménye. Gondolom, te se dolgozni akarsz bejárni a munkahelyedre... Egy szöveges fájl megjelenítő programhoz, például, követelj minimum… Na, annál is jobbat, ami most az eszedbe jutott.

- Az igazán jó program bármikor képes interpretálni az egyiptomi tíz csapást, egy időben, több feladatszálon.

- Jó program az, amelyik meggyőzi a felhasználót, - aki azt hiszi, Einstein nagy ember-, hogy Te vagy a legnagyobb.

- Egy kiváló program kulturális missziót is betölt. Növeli a felhasználó szókincsét, különösen a népiesebb kifejezések, káromkodások terén.

- Semmilyen művelet se legyen visszavonható visszafordítható. Ha egyszer valamit akar a felhasználó, azt kapja meg, még ha beledöglik is! Például, ha töröl egy rekordot, akkor azt emeld ki az adatbázisból, sűrítsd össze az egész fájlt, a törölt rekord helyét hintsd be sóval, ha ez megoldható hardveresen.

- Abszolút használhatatlan. Ebben az esetben a felhasználó biztosan nem fog semmiben kárt tenni, legfeljebb magában, de az kit érdekel?

Egy dolgot soha ne felejts el: a programokat nem azért írod, hogy használják azokat, hanem, hogy pénzt keress velük!

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/23909/pics/lead_800x600.jpg
Agyament informatika,Fősodor,Humor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?