Kitört a demokrácia középkora

Cabe

- Középkor! Kitört a középkor – süvölté Ürdüngen Szvetozár, régi cimborám, az éltes megélhetési demokrata. Majd ismét önkiszolgálta magát a hűtőmből. Ez megrögzött szokása, akár a naranccsal ízesített sör fogyasztása.

- Nosza! – lepődék meg – Csak nem bevezetik nálunk is a nyilvános kivégzéséket, szaúd-arábiai példa nyomán? Mert akkor mi is lehetünk a demokratikus világ nagy barátai! Csak egy kis olaj kéne még hozzá…

- Nyilvános kivégzés?! Rosszabb! Január negyedikétől mindennap imádság, avagy tanítás lesz hallható a Kossuth rádióban a Reggeli krónika után! Ez borzalom! –nyögte még, majd magába roskadt és a kedvenc fotelembe. Búsan bontotta ki sörét és ivott egyet az ijedtségre.

- És ki fog ott imádkozni? – kérdém, miután kilihegte magából a fáradtságot és a sörszagot.

- Mit tudom én! Az a tuti, hogy a római katolikus, a református, az evangélikus, valamint a zsidó felekezet képviselői fogják terjeszteni a szellemi sötétséget, mételyezve a gyanútlan hallgatókat! Hová lesz így az egyház és állam szétválasztása?!

- Azt inkább a hülyeségtől kéne szétválasztani. Meg téged is. Mit zavar, ha Reggeli krónika után imádkoznak? Úgy sem fogod hallgatni. A büdös életben nem keltél még ahhoz elég korán, hogy hallhasd a krónikát!

- Nem érted?! Te nem vagy magadnál! Ez maga a klerikális reakció! A liberális demokrácia eszméinek lábbal tiprása! – Egészen kifulladt ismét, és olyan vörös lett a feje, mint hajdan a Szovjetunió zászlaja.

- Miért? Vannak annak eszméi? – játszám a meglepettet. Aztán fojtattam komolyabban, csak, hogy tekerjek még egyet amúgy is feszült idegrendszerén. Az ilyen apró gonoszkodásokban egész jó vagyok. – Persze, vannak. Többek között valami hadova a szólás- és vallásszabadságról. Melyekből az is következik, hogy nem kötelező lökött reklámokat nyomatni a hírek után, lehet imát is. Ha a tulaj úgy akarja… Nem a körúti kommunisták kedvenc közvetítéseit kényszerítenék klerikális propagandára. Azok tolják csak tovább az ateizmust.

- De az ifjúság! Ordas eszmékkel fertőződik! – vizionálta legfrissebb katasztrófaelméletét – Még elveti az egyedül üdvözítő darwinizmusba vetett hitét!

- Ez félpályáról lőtt öngól. Darwin mélyen vallásos volt.

- De ez aljas képmutatás! – replikázott ismét. – Tudod te, kik döntöttek erről?

- Lövésem sincs. De nem is sokat számít. A lényeg, hogy akik majd az imákat gondolatokat mondják, ők ne legyenek képmutatók.

- Ki a bánatot érdekel, hogy kik fognak beszélni?! Nekem ne beszéljenek – tört ki belőle a szólás és vallásszabadság védelmezője. Elementárisan. – Teljesen olyan lesz, mint a Szabad nép félórák az ötvenes években! Mi a következő lépés? Bevezetik az inkvizíciót?

- Az már rég be van vezetve. Csak épp most egy kicsit másképp működik. Aki hitről, vallásról beszél, azt el kell tiporni. Bármi áron.

- Hagyd már ezt a demagóg dumát! – torkollt le ő, a régi demokrata. - A Chicagói Egyetemmel együttműködő NORC (Nemzeti Közvélemény-kutató Központ) felméréseiből is kiderül, hogy Magyarország a 11. helyen áll ateizmus szempontjából a világban! És ezt akarják ránk kényszeríteni! „Szabad magyaroknak nem kell ilyen úr!”

- De a tuti tényhamisítás sem. Nézd csak meg azt a listát – mutattam rá a számítógép képernyőjére, ahol épp az említett kutatás eredményeit böngésztem.

– Nem hiszek Istenben, és sohasem hittem: 23.1%. Hiszek Istenben és mindig is hittem: 39 százalék.  Jé, nagy példaképednél, az USÁ-ban a hívők aránya több, mint 80 százalék! Bár szerintem Isten léte vagy nem léte, hit és nem szavazás kérdése. De akkor most, hogy is állunk azzal a bizonyos demokráciával? Mikor a többség dönt? Persze, tudom, a demokrácia játékszabályai ilyenkor nem érvényesek. Csak akkor, ha a neked tetsző fél áll nyerésre. Ha meg nem, még mindig lehet azokra hivatkozni, akik nem szerepelnek a listán. Azok biztosan oda szavaztak volna, ahova te szeretnéd! Most akkor ki manipulál?

Fenti táblázat forrása: az Origo

A Chicagói egyetem és a NORC kutatási anyaga (angol nyelvű, PDF).

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/23517/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?