A gondolatrendőrség ismét lecsap

Cabe

Képzelt riport a nehézsúlyú profi boksz újdonsült bajnokával, Tyson Furyval, Klicsko legyőzőjével, kifogásolt nyilatkozata ürügyén. Avagy: Valaki már megint hülyeségeket beszél.

Ritka élményben van részem, fel kell emelnem a fejem, ha a szemébe akarok nézni. Bár magam is közel két méter magas vagyok, jó tíz centivel tornyosul fölém. Impozáns és némileg félelmetes jelenség, még így öltönyben is. És ez a fickó szorulna az én védelmemre?

- Hi, Tyson. Mizujs? – kezdem roppant szellemesen.

- Hi. Hézagok vannak. Meg fennforgások. Egyszóval: helyzet.

Arra már előzőleg figyelmeztettek, hogy ne az atommaghasogatás rejtelmeiről akarjak értekezni vele. De a bokszolókat nem azért szeretjük, mert atomtudósok, vagy éppen irodalmárok. Igaz, a Nobel-díjas Ernst Hemingway maga is bokszolt, Jack London, Bertolt Brecht szintén lelkesedett ezért a sportágért.

- Hallom, eljárást indított ellened a manchesteri rendőrség, a BBC Radio 2-n elhangzott nyilatkozatod után.

- Ja. Most mondd meg.

- Azt is olvastam, hogy már több, mint százezer aláírás gyűlt össze, hogy levegyenek arról a listáról, amelyről az év sportszemélyiségeit választják meg.

- Az tuti, hogy nagyot esett a népszerűségem, mikor azt mondtam, hogy az abortusz, a homoszexualitás, a pedofília olyan dolgok, amiket el kell tüntetni a föld színéről. A Bibliában olvastam – tette hozzá. – Meg azt is mondtam, hogy Jessica Ennis-Hill piszok jól néz ki futódresszben, bírnám, ha abban hozna egy teát.

Itt most torpanjunk meg egy pillanatra.

Alapos fickó vagyok, szeretek utánanézni a dolgoknak. Rákerestem a neten a hétpróba sokszoros bajnoknőjére. Szerintem elenyészően kevés, hölgyekhez vonzódó pasi él a világon, aki azt állítana, hogy az olimpiai aranyérmes sportolónő nem fest átkozottul jól a pályán. Amellett, hogy csúcsokat döntöget, még gyönyörű is, kár tagadni.

Érdekes, ismerek olyan hölgyeket, akik nem csak azért lelkesednek egy-egy sportolóért, színészért, mert azok nagyszerűen játszanak.

Lehet, hogy Fury tapló módon fogalmazott, de a szívéből, őszintén beszélt. Erről ennyit.

A másik kifogásolt mondat pedig…

A Biblia szerint ezek tényleg bűnök. Talán be kéne tiltani ezt a világszerte, sok száz millió példányban közkézen forgó könyvet. Esetleg nyomozást indítani a súlyosan kirekesztő tartalmú mű fő terjesztője, a katolikus egyház ellen. Csak segítségül: az említett szervezet székhelye Róma, Vatikán. A vezetőjét pedig Ferenc pápának hívják. Megjegyzem, a Tórában és a Koránban is előfordulnak hasonló kitételek, tehát, a köz üdvére, azokat se ártana indexre tenni. Valamint még kismillió világi könyvet is, melyekben hasonló gondolatok fogalmazódnak meg. Például törvénykönyveket, melyek – horribile dictu, szomorú, de így van – bűncselekménynek nevezik a pedofíliát.

Liberális barátaink gyakran idéznek Voltaire-től egy mondást:

„Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.”

Ha jól veszem ki, - mert belátom, a szövegértelmezéssel néha akadnak problémáim,én se tartozom a szellemtudomány óriásai közé - ez, a szólásnak az ő szabadságáról szól.

Akkor most, hogy is állunk ezzel?

Mit is szabad mondani?

Voltaire esetében ez nem kérdés. Ő tényleg komolyan gondolta, hogy bármit és ezért kész is volt kiállni.

De a derék mai követői? Akik megszabják, megszabnák, hogy mit szabad?

Bármit – ami nekik tetszik. És minden más elítélendő, képletesen máglyára vetendő. És örüljek, ha csak képletesen, mert ha kitör valami új divat, mehetek én is a máglyára. Kezemben George Orwell örökbecsűjével, melyben kevéssé hízelgő képet fest a gondolatok elszánt ellenőreiről.

Nem akarok belesétálni abba a csapdába, mint Móricka, akinek mindenről csak „az” jut eszébe. De most mi jusson?

Ha valaki nem paríroz, legyen bármilyen erős fickó, megnézheti magát. Mint most Fury.

Igazán köszönöm. Minden nap tanulok valami újat.

https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/23088/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?