Le a kirekesztéssel!

- Tiltakozzunk, tiltakozzunk! – dörömbölt be nálam régi barátom, dr. Ürdüngen Szvetozár, a Kupakői Kurír földművelésügyi és táncművészeti szaklap alapítója és főszerkesztője, a régi megélhetési demokrata, hivatásos aggódó.

- Most épp mi ellen, Szveti – kérdeztem megadón, miközben expedíciót indítottam a hűtő irányába, hogy felszolgálhassam kedvenc gyümölcsszörppel dúsított sörét.

- Az osztrák apartheid ellen! Le a szegregációval!

- Mi bajod van? Iszol te eleget? – lepődtem meg, mert először hallottam, hogy ilyesmit bevezetnének a sógoroknál.  A derék bécsi burgereknek sokféle agymenésük van, de a faji megkülönböztetés eddig nem igazán volt jellemző rájuk.

- Most olvasom a neten, hogy 150 olyan gyermekkertészet működik Bécsben – minő szégyen! – állami támogatással, amelyekben a bevándorlók szerencsétlen sorsú kisdedeinek legalapvetőbb emberi jogai sérülnek! Nem tanulhatnak németül, nem ismerkedhetnek meg az európai, az osztrák kultúrával! A saját nyelvükön terelgetik őket a bébicsőszök, szigorúan muszlim környezetben! Mi ez, ha nem a legsúlyosabb szegregáció?! Minden iskolánkban, óvodánkban tiltakozni kell ez ellen! A magyar gyerekek vállaljanak szolidaritást az elnyomott kis menekültekkel!

- Szveti, vegyél vissza. És a sulikat, ovikat hagyd ki a buliból. A srácoknak nem ez a dolguk, megvannak a maguk ügyei, bajai. Semmi szükség arra, hogy marhaságokkal zaklassák őket, politikai parádék jegyében. Meg aztán, emlékezz csak, valamikor az alsó tagozatban a mi osztálytermünk falára is kiírták: „El a kezeket Vietnamtól! Vesszen az amerikai imperializmus!”. Ebből mi csak az nem tudtuk, hol van Vietnam, milyen kezeket kell elvenni szegénytől és, hogy eszik-e, avagy isszák az imperializmust.

Letöttyent a kedvenc fotelomba és lemondón pattintotta fel a sörös dobozt.

- Még te sem érted – sóhajtotta. – Hogy fognak így ezek a gyerekek integrálódni? Életpályát tervezni, karriert csinálni? Akkora hátrányba kerülnek a munkaerő piacon, mint innen a Dnyeszter, meg még vissza! Indítok egy tiltakozó weblapot! Aláírásokat fogok gyűjteni!

- Persze. Az interneten. Vegyél már vissza a hülyeségből. És ne akarj belepofázni, hogy mit művelnek egy szomszédos országban. Meg van nekik a maguk baja, minek foglalkozzanak még az ilyen lököttekkel is, mint amilyen te vagy? Arról az apróságról nem is beszélve, hogy valószínűleg a büdös életben nem szereznének tudomást a te nagy hangon meghirdetett tiltakozásodról! Gondolod, a Bécsi út másik végén a jelszó, hogy: „Vigyázó szemetek Pestre vessétek!”?

- Milyen őrködő szemetet kell Pestre dobálni? – tett tanúbizonyosságot mélységes irodalmi és történelmi műveletlenségéről. Ezzel nem lepett meg. Valaha együtt jártunk általánosba. És még szidja valaki a csökkenő színvonalú magyar oktatást, mikor a régi iskolarendszer is ekkora marhákat termelt ki.

- Ha már mindenáron görcsölni akarsz valamin, akkor azt programozd a sekélyes agyadba, hogy nagyon sok hazai suliban – tisztelet a kivételnek! – informatikai analfabétákat képeznek. Nem elég, hogy nincsenek meg a tárgyi feltételek – vesd össze: elegendő számítógép és egyéb eszköz -, de legalább az informatikatanárok egy része se nagyon tudja, mit is oktat. A felnövekvő generáció meg oly büszkén és bután menetelhet a XXI. század kihívásai elé, mint te!

- De azok a csillagszemű ártatlan kisdedek nem fognak tudni németül!

- Miért, te tudsz? – kérdeztem.

- Nem. De én nem is arrafelé akarok boldogulni!

Erre mit mondhattam volna? Ő sajnos tényleg engem, minket boldogít.

2
https://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/23045/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Szatíra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Cabe
Cabe válasza: tündérördög bejegyzésére 2015-12-10 11:48:58
Ekkora műveltséget feltételezni! Rólam!!! Köszönöm!!!
Még, hogy Jókai... Charles Lorre! Az az igazi ponyva!
Azért meg külön hálás vagyok, hogy egy ilyen savanyú fickóval kapcsolatban a humort emlegeti. Nagyon Köszönöm!
Válaszolok
tündérördög 2015-12-10 11:17:27
Ne izgassa magát paprika, az én nevem sumerul ürdönge. Ugye nem tudta, nem baj, Cabe! Még jó hogy nem, Kabbe! Még valaki rosszra gondolna.
A Szvetozárt meg egy Jókai-ból lopta.
Ennyit a "jajdeellenzékivagyokén" humoráról.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?