Az 1916-os gyergyószárhegyi vérengzés

Cabe
2016.09.03.
Az egyszeri román katonát vezetői arra készítették fel, hogy az erdélyi betöréskor őket a lakosság felszabadítóként, virágesővel fogja üdvözölni. Nos, ez nem egészen így történt...

Ítélet a borosgazda ügyében

Ha az ügyes piaci tolvaj kiemel a nyugdíjas néni cekkeréből egy pénztárcát és abban nincs annyi, hogy a tolvaj legalább egyszer jól berúghasson, a néni köteles kártérítést fizetni a tolvajnak, amelynek mértéke legalább hat havi, de nem több, mint egy évi, mindennapi berúgáshoz elegendő összeg.

1686. Buda vára visszatér

Cabe
2016.08.31.
1541. augusztus 29. szomorú nap a magyar történelemben. A török elfoglalja Buda várát. És 145 évvel, négy nappal később, 1686. szeptember 2-án, végre, Buda újra keresztény, magyar kézre került.

A dicsőséges választási csalás esete

Cabe
2016.08.30.
1947. augusztus 31! Nagy napja ez a magyar történelemnek! Dicső napja, mikor a Magyar Kommunista Pár történelem egyik legpofátlanabb választási csalás-sorozatával megnyerte a választásokat.

Kőszeg hősies védelme

Cabe
2016.08.29.
Tudta, hogy Kőszegen minden délelőtt 11 órakor harangoznak? Nem azért, mert siet az órájuk, vagy, mert előbbre hozták a déli harangszót. 1532. augusztus 29-e óta szokás ez a városban. Akkor vonult el I. (Nagy) Szulejmán a falak alól…

A román hadsereg ismét átlépi a Kárpátokat

Cabe
2016.08.27.
A román hadsereg a Kárpátok hágóin való jelképes átkeléssel emlékezik meg arról, hogy Románia 100 évvel ezelőtt, 1916 augusztus 27-én az antant oldalán belépett az I. világháborúba és betört Erdélybe.

Amikor a Habsburgokat az osztrák trónra segítettük…

Hallották hírét a dürnkruti csatának? Nem? Érdekes. A győztes csatáink valahogy mindig elsikkadnak… Pedig ekkor segítette Habsburg Rudolfot az Osztrák hercegség megszerzéséhez, IV. László, az ifjú magyar király.

A Molotov-Ribbentrop-paktum, meg a történelem

1939. augusztus 23-án kötötték meg a Molotov-Ribbentrop paktumot, azaz az egyezséget, amelyben két ország politikusai, két totalitárius diktatúra vezetői - minden külön értesítés helyett és nélkül - érdekszférákra osztják fel Európa középső, keleti részeit.

Akire a trón rászakadt

Cabe
2016.08.23.
Kevesen emlékeznek I. Béla királyunkra. Az iskolában alig tanítanak róla valamit, még haláláról sem beszélnek, amely minden bizonnyal egyedülálló a világon. Alig hiszem, hogy akadna még a világtörténelemben olyan király, akit a saját trónja ölt meg.

A Szent Korona temetése

Cabe
2016.08.22.
Különös temetés zajlott 1849. augusztus 23-án, Orsova közelében, a Duna partján. Egy csapat férfi egy akkora ládikát rejtett a földbe, amekkorába tán csak egy csecsemő holtteste fért volna el. Pedig nagy dolgokat temettek el itt, a magyar államiság jelképeit, az elveszett magyar szabadságot. A Szent Koronát.

Ezeket a cikkeket olvastad már?