Merénylet Ferenc József ellen

Cabe

„Apostoli királyunk legszentebb személye ellen épp az imént követtek el aljas merényletet. Őfelségét délután fél 1-kor, a Kärtnerthor közelében fekvő bástyánál tett sétája során alattomos módon hátulról támadta meg egy bizonyos személy, és egy konyhakéssel megsebesítette tarkóján.” – jelent meg a Wiener Zeitung különkiadásában 1853. február 18-án.

Ez volt az első merénylet Ferenc József ellen – később még hat követte, de a császár valamennyit megúszta -, és talán a legsúlyosabb is. Egy ideig az a veszély fenyegetett, hogy a császár a sebesülése miatt elveszíti a szeme világát.

A merénylő - akit a lapban még csak „egy bizonyos személy”-ként emlegetnek – Libényi János csákvári illetőségű szabólegény volt. Még a helyszínen elfogták. Kihallgatásán elmondta, hogy Aradon dolgozott 1849 szomorú őszén, tanúja volt a sorozatos kivégzéseknek. Akkor fogadta meg, hogy elégtételt vesz a királyon, bosszút áll, mert őt tartotta felelősnek az aradi tizenhármak és a forradalom többi mártírjának haláláért.

Ezzel a véleményével persze nem állt egyedül, 1853-ban – ha mérték volna akkoriban az ilyesmit – az ifjú Ferenc József valószínűleg minden népszerűtlenségi csúcsot megdöntött volna. A szabadságharc utáni megtorlások, Haynau rémuralma, a Bach-korszak nem sokat segítettek, hogy megkedveltesse magát a magyarokkal.

Természetesen abban az időben is voltak kivételek, a merénylet után sokan igyekeztek feltétlen hűségükről biztosítani az uralkodót. A debreceni kollégium diákjaitól például a saját verseikből összeállított felirat érkezett az uralkodóhoz, ilyen művekkel:

Élted` az isteni kegy megtartá `s hű fiaidnaK

Lengenek hálásan égfele zengzeteI

Jólét és áldás, mit szívünk esdve REÁD kéR

Ez koszorúzza fejed`, `s fényit ez adja reÁ

Nékünk életedn szebb lét`üdv napja derül feL

A` bün porban hever,`s nyert diadalt az erénY.

A sorvégi nagybetűk nem sorozatos elütés termékei, így szerepel az eredetiben is. Felülről lefelé olvasva a sorok első és utolsó betűit, az „Éljen a király” üzenetet kapjuk.

Aztán, hogy ez most valóban a diákok saját véleményét képviselte-e, vagy csak tanáraik előre kiadott instrukcióinak akartak megfelelni, az már egy másik kérdés. Mindenesetre a Kiss Pál által jegyzett mű nagyszerű előfutára annak a „politikai költészetnek”, mely később, Magyarországon, a 20. században emelkedett hihetetlen magasságokba. Gondoljunk csak a Rákosi Mátyást dicsőítő költeményekre…

A korabeli sajtóban csak „félkegyelmű szabólegényként” emlegetett merénylőt haditörvényszék elé állították és az egészen szerény jóstehetséggel megáldottak is könnyűszerrel borítékolhatták volna előre az ítéletet: halál.

Az ítéletet napokon belül, 1853. február 26-án, a Spinnerinen am Kreiuz vesztőhelyén végrehajtották.

Libényi, akit komor magányos fiatalembernek ismertek, kihallgatása során konokul ragaszkodott hozzá, hogy nem voltak társai. Azonban a bécsi udvar újabb forradalmi hullámtól tartva szigorított a rendőri ellenőrzéseken, a folyamatban lévő politikai perekben pedig a bírák „megnyomták kissé a ceruzát”, azaz keményebben ítélkeztek. A bécsi titkosrendőrség sem kímélte magát, ha már a merényletet nem sikerült megakadályozniuk, legalább egy jó kis összeesküvést szerettek volna összehozni az ügyből. Az elmélet szerint Libényi több rokona, barátja, ismerőse is tudott a készülő merényletről, ezek között aztán gyorsan ki is osztottak néhány év kényszermunkát, várfogságot, noha semmi alapja sem volt a gyanúsításuknak. És örülhetett, aki ártatlanul ennyivel megúszta, mert akadtak kivégzettek is…

Mint ahogy a „romantikus szál” sem létezett. A későbbiekben ugyanis felmerült, hogy Ferenc József elcsábította Libényi húgát és az csak a család becsületén esett foltot akarta megtorolni. A periratok szerint ennek a legendának semmi alapja nem volt.

A néphagyomány pedig úgy tartotta, hogy a vasút a merénylet miatt nem érte el sohasem Csákvárt…

Forrás: Wikipédia; Mnl.gov.hu; Feol.hu; Lexikon.katolikus.hu

Kép:Libényi tőrrel támad Ferenc Józsefre (J. J. Reiner) - Wikipédia

http://paprika.blogstar.hu/./pages/paprika/contents/blog/33952/pics/lead_800x600.jpg
Fősodor,Kupakői históriák,Tán történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?